Verden ligger åben, og mange unge søger på denne tid af året ophold i udlandet, hvor tiden skal udnyttes på en gymnasial uddannelse.

Vi har i Danmark en god tradition for at unge tager et år på en inter kulturel udveksling, hvilket har givet mange et livslangt venskab.

Heldigvis går strømmen også den anden vej, hvor der kommer unge fra hele verden, der ønsker at gå på et dansk gymnasium eller handelsskole.

Under deres uddannelse bor de unge 15 til 18-årige typisk hos danske værtsfamilier, hvor de bliver en del af familien.

AFS Danmark, der er en frivillig organisation, som formidler udvekslingsophold, er ved at gøre klar til at modtage 140 internationale studerende.

Hanne Irene Nielsen der er bestyrelsesmedlem i AFS´s Vendsysselske afdeling oplyser, at der den 12. august ankommer fem unge fra europæiske og sydamerikanske lande, som de akut står og mangler hjem til i Vendsyssel.

Selv har hun og ægtefællen Ole Nielsen siden 2004 / 05, hvor deres søn Jonas havde et uforglemmeligt ophold i Canada, haft fire udvekslingsstuderende boende i 11 måneder af gangen, hvilket har givet dem nogle helt unikke oplevelser, som de ikke har villet været foruden.

Normalt har vi haft forholdsvis let ved at finde værtsfamilier, men i år har det været vanskeligere at finde interesserede familier, fortæller Hanne.

Som frivillig værtsfamilie giver det ens børn muligheden for at få en ekstra bror eller søster. Sammen stifter man bekendtskab med en ny kultur, et nyt sprog og måske ser værtsfamilien den danske kultur i et nyt perspektiv.

Der er intet sprogkrav. I starten vil det dog være en fordel at værterne kan en smule engelsk og der kan være behov for at få banket lidt rust af de enkelske gloser, men i løbet af året bliver den studerende undervist i dansk og der går ikke mange måneder før al kommunikation foregår på dansk, siger Ole Nielsen.

Alle kan som udgangspunkt blive værtsfamilie, man behøver således ikke at have hjemmeboende børn for at blive gode ”forældre”. Meningen med det næsten 11 måneders - alternativt, 6 måneders ophold er, at den unge skal indgå i familiens normale liv og have mulighed for at gå i skole.

Nye værtsfamilier vil via AFS´s netværk blive støttet og vejledt, ligesom der til hver familie bliver tilknyttet en erfaren back up familie, så ingen kommer til at føle, at de står alene med opståede udfordringer.

Hvis der blandt læserne er nogle der har fået lyst til at gribe muligheden for at blive værtsfamilie, kan Hanne Irene Nielsen kontaktes på telefon 22123173 eller telefon 20273005, hvor Henny Jensen fra AFS´s bestyrelse sidder klar til at svare på spørgsmål.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...