SÆBY: Når det er Halloween, går børnene fra hus til hus for at få slik, imens de råber "trick or treat" - altså slik eller ballade.

Denne skik er formentlig den eneste kristne tradition, da den muligvis opstod på baggrund af den kristne allesjælesdag. Dagen blev altid fejret den 2. november med sjælemesser for de kristne martyrer.

Ud fra et ønske om at kunne udrydde den keltiske skik om at stille mad til de døde, gav kirken den ene dag om året tiggere lov til at bede om sjæle-kager fra folk. Andre mener dog, at denne skik er opstået på baggrund af kelternes mad til de døde eller de irske skuespil fra middelalderen, hvor man gik fra dør til dør.

Uanset hvor skikken stammer fra har den hørt de voksne til og er først senere blevet en børneleg.

Samme mønster er tilfældet med den uhyggelige udklædning, som irerne også bragte med sig til USA i 1800-tallet.

På det tidspunkt var USA stærkt splittet mellem forskellige samfundslag, og derfor så de voksne udklædningen som en mulighed for at feste og bryde med normerne. Men også her overtog børnene traditionen, efterhånden som samfundene i USA blev mere ligestillede.

Så nu var der ikke længere var brug for masker til de voksnes udskejelser.

Først i 1990’erne begyndte Halloween at vinde indpas i Norden. Og i dag handler aftenen ikke længere om at holde onde ånder på afstand, som de gjorde i den keltiske tradition. Det er kun en festdag ligesom fastelavn.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...