To intense dage med big data og overvågning på tech-programmet

KOMMUNEN: Tirsdag og onsdag arrangerede Frederikshavn Bibliotek i samarbejde med AOF, LOF, DOF, FOF og Lilleskolen for voksne, for første gang en to-dages Tech Festival på biblioteket.

Formålet med arrangementet var, over to dage at sætte fokus på den moderne teknologis muligheder og ikke mindst konsekvenser.

Overvågning, robotter, ai (kunstig intelligens) og big data var nogen af de begreber man skulle forholde sig til. Hvor meget og hvilket arbejde overtager robotterne og hvad er fordele og ulemper ved øget overvågning.

Livsstilsekspert Mads Christensen var indkaldt som styrmand og han kørte med hård hånd arrangementet og debatterne.

Tirsdag indledtes festivalen med indlæg af psykolog Ulla Dyrløv, kendt fra TV2.

Indlægget satte fokus på hvad den øgede skærmtid gør ved os som mennesker og hvordan det påvirker os og især børnenes evner til at være i nu’et.

Herefter overtog Mads Christensen scenen med sin sjove og skarpe profil.

Ikke uden en vis skepsis for moderne teknologi og dens konsekvenser, argumenterede han bl.a. kraftigt for at beholde kontanter.

Argumentet om at det begrænser kriminaliteten købte han ikke, med henvisning til den virkelig store kriminalitet som fx skattesagen, Britta-sagen og hvidvask i Nordea – som alle var digitale.

Det havde nok været lidt svært for Britta, at slæbe 110 millioner kroner gemt i røde kufferter med hjem, konkluderede han grinende.

Tirsdag aften blev afrundet med en paneldebat med deltagelse af borgmester Birgit Hansen, Anders Broholm, Niels Rask fra NS System, Jacob Risgaard fra CoolShop, forsker Simon Bøgh fra AAU, psykolog Ulla Dyrløv samt tech aktivist Peter Kofod.

Han er den første dansker der har lavet interview med Edward Snowden og er stærkt kritisk overfor overvågning og brugen af BigData. En underholdende og tankevækkende debat, skarpt styret af en veloplagt Mads Christensen.

På festivalens anden dag var der indkaldt to af Danmark’s kendeste tech-specialister, Nikolaj Sonne og Christiane Vejlø, som hver skulle give deres bud på fremtidens teknologi og hvor vi er på vej hen.

Christiane Vejlø, kendt fra radioprogrammet og bloggen Elektronista indledte aftenens foredrag. Med sjove eksempler og skarpe cases, tog hun publikum gennem hendes bud på de trends hun ser i øjeblikket. Det var skarpe holdninger til IT mastodonternes indsamling af data og brug af de samme. Kan vi overhovedet være anonyme som mennesker længere og hvilke konsekvenser har det, når hele ens online liv registreres. Der blev efterspurgt større transparens i databrug og et behov for at danske virksomheder går forrest med digital ansvarlighed. Hvordan bruges de indsamlede data og hvornår. En form for mærkning i stil med miljømærkninger.

En anden trend var Deep Fakes - en skræmmende udvikling, hvor det bliver svært at gennemskue hvornår nyheder, fotos og interviews er ægte og hvornår de er falske. Et begreb vi garanteret kommer til at høre mere om, ved det kommende valg i USA.

Nikolaj Sonne viste eksempler på brugen af teknologi i videoovervågning af fx demente samt eksempler på, hvor vi er i øjeblikket med selvkørende biler og digitale assistenter som Siri og Google Assistant.

- Vi må vænne os til at tale med vores gadgets - også med digitale robot-services fx i telefonomstillinger og receptioner, lød meldingen.

Computerne har længe været bedre til matematiske beregninger end mennesker og Facebook er nu bedre til at genkende mennesker end vi selv er. Regnekraften i de nyeste mobiler er så kraftige, at de kan lave flere beregninger i sekundet, end de bedste computere kunne for få år siden.

Til sidst opfordrede Sonne til at vi holder teknologierne i kort snor, og her henviste han især til regeringens nyeste udspil om øget overvågning.

Aftenen blev afsluttet med debat i salen, og det var et ivrigt publikum, der havde flere spørgsmål end den afsatte tid tillod.

Endnu en spændende aften med kompetente indlægsholdere.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...