Talentsportsklasserne i Frederikshavn Kommune hjælper hver dag knap 50 elever med at holde fokus på både idræt og skole.

Faktisk fik afgangsklassen sidste år et karaktergennemsnit, der ligger helt i top sammenlignet med de øvrige 9. klasser.

Tobias Jensen er i gang med sit andet år i en talentsportsklasse. Han hørte første gang om klasserne fra sin mor. Da hun introducerede idéen for sin mand og sin søn, var der ingen tvivl om, at det var en perfekt mulighed for Tobias, som dengang gik i 7. klasse.

- Jeg synes, det lød fedt. Jeg ville gerne være bedre og mere seriøs omkring min sport - jeg ville gerne opnå større fremskridt, fortæller Tobias, som dyrker mountainbike.

Talentsportsklasserne kombinerer almindelig folkeskoleundervisning med fælles træning, personlig tilrettelagt træning og undervisning i kost, psyke og sundhed, hvilket gerne skal sikre eleverne et højt niveau både fagligt og sportsligt. En kombination, som Tobias' far, Mikkel Jensen, mente, var et særdeles godt tilbud.

- Tobias dyrker en sport, hvor man er meget alene - det er man, når man cykler. Og på den her måde kunne han både møde andre unge, som også går højt op i sport, samt få personlig træning og en mere fleksibel undervisning, så han faktisk kan deltage i de forskellige løb. Samtidig havde vi haft svært ved at give ham samme muligheder, som Talentsportsklasserne giver, så vi er glade for tilbuddet, fortæller Mikkel Jensen.

Konceptet klar til andet skoleår

Frederikshavn Kommunes Talentsportsklasser åbnede i skoleåret 2017/2018 og er i gang med sit andet skoleår.

Med i den daglige undervisning er 47 elever fordelt på 7., 8. og 9. klasse samt en daglig leder, Brian Pedersen Høj, som også fungerer som træner samt et udvalg af konsulenter.

- Vi er, rent fagligt, præcis som en folkeskole med undervisning i alle fag på samme niveau, som man finder alle steder. Men ud over det har vi også fire timers fælles morgentræning om ugen samt undervisning i diverse relevante fag til de elever, der er seriøse omkring deres sport, deriblandt undervisning en mentalcoach og en kostvejleder, siger Brian Pedersen Høj.

Eftersom Talentsportsklasserne er rettet mod alle seriøse sportsudøvende elever i de udvalgte klassetrin, er der også et udvalg af konsulenter og trænere hyret ind.

- Vi har plads til alle, uanset sportsgren, og ud over fællestræningen bliver der også arbejdet med personlig målsætning inden for elevens sportsgren. På den måde kan vi højne eleven i vedkommendes sportsgren. På samme måde har vi tilknyttet fysioterapeuter, så vi også kan hjælpe eleverne, hvis de får skader, fortæller Brian.

Den gode hverdag

Tobias Jensen går i dag i 8. klasse og er i gang med sit andet år som elev i Talentsportsklasserne. Han har allerede opnået et af sine første mål, at få licens til at deltage i løb, og arbejder nu på at blive endnu bedre.

- Jeg vil op og køre mod de bedste, fortæller han.

Selvom han og de andre elever træner mange timer om ugen - både sammen for at blive stærkere og i bedre form, samt hver for sig for at blive bedre inden for deres specifikke sportsgren - er der også plads til at læse lektier og bruge tid med kammeraterne.

- I en almindelig klasse kan man godt stikke lidt ud, hvis man virkelig brænder for sin sport. Det kræver jo, at man prioriterer den. Men her i klassen er Tobias blandt ligesindede, fortæller Mikkel Jensen.

- Og så er der et godt socialt sammenhold, slutter Tobias Jensen.

Man kan hvert år søge om at blive optaget i Talentsportsklasserne, hvis man er mellem 13-16 år og har en sportsgren, man er dedikeret til - uanset om det er ridning, svømning, fodbold, ishockey eller noget helt femte.

Man kan indsende sin ansøgning på Frederikshavn Kommunes hjemmeside senest 1. november, hvorefter der afholdes samtaler og optagelsesprøver på Frydenstrand Skoleafdeling Buhlsvej, hvor Talentsportsklasserne har hjemme.

På onsdag 10. oktober klokken 16.30-17.30 afholder Talentsportsklasserne informationsmøde om forløbet og optagelsen. Det foregår på skolen på Buhlsvej.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...