Husk briller og pas på, når du skyder det nye år ind

SÆBY: Hvert nytår får skadestuerne besøg af mange børn, der er kommet galt af sted med fyrværkeri.

Og mange af skaderne skyldes manglende beskyttelsesbriller.

Opfordringen fra GF Forsikring til de nordjyske forældre er derfor, at de skal tage en snak med børnene om fyrværkeri, inden nytårsforberedelserne for alvor går i gang.

De fleste forbinder nytårsaften med lækker mad, champagne, serpentiner og 90-års fødselsdag. Men ungerne glæder sig nok mest til at skulle kaste med knaldperler, sende raketter til vejrs og høre, hvor højt heksehylene lyder.

Under nytårsforberedelserne kan mange forældre imidlertid glemme at vejlede deres børn tilstrækkeligt om, hvad de skal være særligt opmærksomme på, inden de tænder lunten. Den manglede snak om nytårskrudtet kan være en af årsagerne til, at mange nordjyske børn ender på skadestuen hvert nytår forsikring.

- Det er vigtigt at tage snakken om, hvordan børnene skal opføre sig, når de skyder fyrværkeri af. Børnene kommer ikke nødvendigvis selv i tanke om, at de skal have beskyttelsesbriller på og holde sikkerhedsafstanden, når lunten først er tændt. Juledagene er derfor det helt ideelle tidspunkt, hvor man har tid og ro til at snakke om håndtering af fyrværkeri på en god måde, siger Tina Bilstrup Philipsen fra GF Nord med kontorer i Frederikshavn og Hjørring. Han minder samtidig om, at man må bruge fyrværkeri fra 27. december.

50 pct. glemmer briller

I følge tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital havde landets skadestuer sidste nytår besøg af 65 børn i alderen 0-14 år med fyrværkeriskader.

Fyrværkeriskader blandt børn udgør derved en fjerdedel af skaderne i nytårsdøgnet, hvor der i alt blev rapporteret 254 fyrværkeriskader.

Skadetallene fra Ulykkes Analyse Gruppen viser samtidig en kedelig tendens blandt børnene, for i hele 47,5 procent af tilfældene havde børnene ikke beskyttelsesbriller på, da skaden skete. Det er ifølge GF Forsikring en bekymrende tendens.

- Øjne og hænder er nogle af de mest udsatte steder på kroppen, når det kommer til fyrværkeriskader. At næsten halvdelen af børnene, som ender på skadestuen, ikke har haft beskyttelsesbriller på er derfor ret foruroligende. Det er forældrenes vigtigste ansvar at sørge for, at deres barn er sikret, når de er ude at skyde fyrværkeri af, og det indebærer bl.a. sikkerhedsbriller, siger Tina Bilstrup Philipsen.

Dækker forsikringen?

Udover at sikkerhedsrådene mindsker risikoen for, at du og dine børn kommer til skade, så kan det ifølge GF Forsikring også have konsekvenser for, om forsikringen dækker, hvis du kommer til skade.

Er du f.eks. påvirket af alkohol, når du fyrer fyrværkeri af, eller går du tilbage til en fuser, kaster fyrværkeri eller opbevarer fyrværkeriet i lommen, så kan det have konsekvenser for om ulykkes- og ansvarsforsikringen dækker skaderne.

Fem sikkerhedsråd:

Brug altid beskyttelsesbriller

Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

Gå aldrig tilbage til en fuser.

Kilde: www.fyrvaerkeri.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...