Sæby Varmeværk og Hou-firmaet ECO-Locaxion er lykkedes med at skabe en Co2-fri nedkøling af datacentre

SÆBY: Alle politikere, der stiller op til de kommende valg, kappes i denne tid om at være mest grøn og fortæller gerne, hvor de vil sætte ind og hvad det koster af skattekroner.

Sæby Varmeværk gør noget ved den fælles udfordring og håber om få år at blive 100 procent Co2-frit.

Og det håb har de virkelig noget at have i - også selv om udviklingsplanerne indbefatter håndteringen af et kraftfuldt datacenter, hvor varmeværket skal stå for afkølingen.

Varmeværket har reserveret et 10.000 kvadratmeter stort areal sydvest for værket til det kommende datacenter, som Gitte Jensen, der ejer Hou-firmaet ECO-Locaxion, står bag.

Firmaet har siden 2017 i tæt samarbejde med Sæby Varmeværk, Erhvervshus Nord og Energibyen, lagt planer for et nyt datacenter baseret på en række enestående og epokegørende principper for køling og genbrug af varmen fra de store servere.

Gitte Jensen er ikke bange for at kalde det et paradigmeskifte inden for integration af køling - og ECO-Locaxion satsning inden for datacenterbranchen har da også har givet genklang verden over.

Hvad der ikke er lykkedes for hverken Google eller Facebook, er det det lille firma fra Hou i samarbejde med Sæby Varmeværk med seks medarbejdere lykkedes med.

Som de eneste i verden står de klar med et unikt koncept med vand til vand køling, der gør, at centret bliver helt Co2-fri

1. etape af ECO-Locaxions datacenter bliver på 4.500 m2, hvor alene bygningen kommer til at koste omkring 100 millioner kroner.

Den relative høje pris skyldes, at håndtering af data kræver en række store sikkerhedsforanstaltninger.

Byggeriet forventes at tage 15 måneder og skal stå færdig ved udgangen af 2020.

Det kolde nord er blevet en attraktiv geografi for datacentre.

Vi har et driftssikkert elnet, hvor strømmen produceres fra vedvarende energikilder.

Norden forventes at blive Europas fiberknudepunkt, hvor Sæby ligger centralt i forhold til de nordiske lande.

Sæby Varmeværk forventer at holde åbent hus en lørdag i august, hvor alle inviteres til at komme og se og høre om de nye energiløsninger.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...