Sæby har fået en ny iværksætter, og han hedder Ayoob Henry John Farah - og ejer virksomheden "Amlou".

Han importerer ægte tæpper fra Marokko, og tæpperne er håndlavede og knyttes af den oprindelige befolknings kvinder, som bor i Atlasbjergene.

- Kvinderne knytter tæpperne efter ældgammel tradition, der kan spores tilbage til år 1500 før Kristi. Derfor er der en stolthed forbundet med at anvende de metoder og redskaber, der hørte sig til dengang - og ved at føre håndværket videre, fortæller Ayoob Henry John Farah.

Kvinderne giver denne gave videre til deres døtre, så derfor går håndværket i arv. Tæpperne er unikke og indeholder hver især en særegen historie, da det er kvindernes egne fortællinger, der knyttes ind i tæpperne. De anvender symboler, der kan føres tilbage til Fønikernes tid, og symbolerne er også at finde på bevarede relikvier fra oldtidens Egypten - tæpperne indeholder derfor unik kulturhistorie, som kan tolkes ud fra de anvendte symboler.

Ayoob Henry John Farah er født i Las Palmas og søn af en marokkansk mor og en palæstinensisk far. Han har købmandsblod i årerne og blev allerede i treårsalderen taget med på havnen for at bese fisk og sende stuvende fulde containere af sted mod Asien og Europa. Og han husker stadig de rare fiskekoner på havnen i Agadir, der ville kramme ham og som serverede friskfanget fisk til morgenmad.

- Jeg ønsker at sætte fokus på de knap så kendte historier og det udsøgte kunsthåndværk og tilbyder derfor et levende, naturligt og bæredygtigt alternativ til masseproducerede kunstige tekstiler. Jeg er et modsvar på mainstream og på køb-og smid-væk-kulturen, fordi de naturlige tekstiler har en lang levetid, siger Ayoob Henry John Farah.

Tendensen har længe været at spore i forhold til fødevarer, hvor forbrugerne aktivt vælger økologiske og bæredygtige fødevarer - på samme måde ønsker han at tilbyde naturlige tekstiler til et bæredygtigt hjem.

- Jeg startede min hjemmeside www.amlou.dk i starten af juni, hvor der sælges hjemhentede og håndplukkede tæpper fra Marokko. På opfordring fra flere interesserede inviterer vi nu til pop-up shop på Skovlyst i Sæby 22.-23. juli, hvor alle kan opleve tæpperne i virkeligheden, få en introduktion til symbolerne og en indførelse i tæppernes historier. Vi deltager også i Aalborg Bæredygtighedsfestival i september, hvor et af temaerne i år er bæredygtigt forbrug, slutter Ayoub Henry John Farah.

Firmanavnet "Amlou" betyder i øvrigt et afrodisiakum, der stimulerer sanserne.

Læs meget mere om Amlou på www.amlou.dk og på Facebook.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...