Dronning Margrethe er omdrejningspunktet for ny udstilling

ØSTERVRÅ: ”Længe Leve” er titlen på den kommende udstilling hos PixlArt i Østervrå.

Udstillingen er et respektfuldt portræt, der viser vores regents livsbane og virke i en dokumentarisk, historisk og fotografisk rejse.

Fredag den 29. november er der fernisering på den digitale udstilling med mere end 500 fotos.

Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid – Hendes Majestæt Dronning Margrethe II har en helt særlig rolle som Danmarks regent og samlingspunkt. Men hun er også kvinde, hustru, mor og farmor, der lever et liv, som rummer kærlighed, familie, arbejde, rejser og interesser. Dronning Margrethe er den første danske regent, hvis liv er fotodokumenteret fra hendes tidlige barndom til nu, hvor hun snart fylder 80 år.

Det er fra dette kæmpe store arkivmateriale udstillingen er blevet til. - Vi har allieret os med billedredaktør Pipaluk Balslev, som har gennemset ca. 70.000 billeder, og ud fra dem valgt ca. 500, som vises i vores to udstillingshaller, fortæller fotograf og formand for PixlArt Tao Lytzen. Et kæmpe arbejde, som sammenholdt med vores samarbejdspartner Ritzau Scanpixs velvilje og forståelse, gør det muligt at realisere udstillingen.

På trods af en tid, hvor vi kan streame nyheder, film og underholdning – når vi vil, og hvor vi vil, så formår Dronningen stadig at samle danskerne og skabe seerrekord til nytårstalen. PixlArt har, som en lille ekstra royal krone på udstillingen, som de første nogen sinde, få tilladelse til at vise samtlige af dronningens nytårstaler i en installation. – I et nyskabende værk inviterer vi betragterne til refleksion over 49 års kulturhistorie, fortæller Tao Lytzen.

I to år har PixlArt arbejdet på udstillingen om Dronning Margrethe, som bliver den største udstilling og hidtil største satsning i foreningens historie, set ud var antallet af billeder og de ressourcer, det har krævet at realisere.

- Der er tale om en nutidig udstilling, som tager udgangspunkt i majestætens liv og virke som regent. En hyldest til mennesket Margrethe - en livsbane præsenteret i en dokumentarisk, historisk og fotografisk rejse. Et indblik i et liv levet i balance mellem pige og prinsesse og mellem kvinde og dronning, forklarer Lytzen.

Udstillingen åbner med en fernisering fredag den 29. november, kl. 19.00, men lidt anderledes bliver det, for allerede om formiddag får børn og unge lov til at se udstillingen. - Vi vil gerne give næste generation lov til at stifte bekendtskab med et nationalt samlingspunkt og den royale historie, lyder forklaringen.

Fredag aften, kl. 20.00, er der åbningstale ved journalist og royal ekspert Tine Gøtzsche og billedredaktør Pipaluk Balslev. PixlArt byder på royalt øl og dronningemandler. Udstillingen kan ses lørdag og søndag frem til 24. maj 2020, dog er der særlige åbningstider mellem jul og nytår eller efter aftale.

ÅB

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...