BUNKEN: Råbjerg Mile er et af de steder i Danmark, hvor man stadig kan opleve naturens kræfter, som gennem flere hundrede år har flyttet så store mængder af sand ind over gårde, huse og marker, at det fordrev mennesker og dyr fra den nordvestjyske kyst.

En tur i Råbjerg Mile er næsten som at gå på ørkenvandring, når man bevæger sig rundt i Nordeuropas største vandreklit, med fantastisk natur og panoramaudsigt, fra vandreklittens top, med Skagen i horisonten.

Hvis man vil udfordres lidt, kan man finde den sydlige indgang, der ligger ved Lodsskovvad, på Råbjergvej.

Herfra foregår turen til fods eller på cykel, hvor man efter et par kilometer i en storslået natur, kommer til sydsiden af Råbjerg mile.

Her er en lille plads, hvorfra opstigningen på milen kan begyndes.

Man kan også tage den lette adgang fra Kandestedvej, hvor man kan køre i bil og parkere ved foden af den nordlige ende af milen.

Hele odden er et stort sandflugtslandskab med miler, småsøer og klitter. Milen består af en 1000 m lang og 1000 m bred sandbunke, rummer ca. 4 mio. m3 sand og har sit højeste punkt 40 m over havet. Den flytter sig med vinden med mere end 15 m årligt i øst-nordøstlig retning mod Kattegat. Bag sig efterlader milen en lav og fugtig sandflade, som strækker sig vestpå ud til Skagerrak, hvor Råbjerg Mile blev dannet for mere end 300 år siden, under den store sandflugt, i det landskab som kaldes Råbjerg Stene.

Indimellem kan man få øje på i striber eller pletter af mørkt sand. Det er sand, som er rigt på tungmetaller. Man kalder den slags for tungsand, men de lokale vendelboer bruger imidlertid det noget mere poetiske begreb: Stjernestøv. Milesøerne vest for milens fod er botanisk meget interessante. Her vokser bl.a. soldug og pilledrager.

Uanset hvilken vej man vælger til Råbjerg Mile, vil man få en unik og mindeværdig oplevelse for både store og små i familien

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...