Redningsmanden og præsten, der tog på et missionerende togt

SÆBY: Nu kan du høre den spændende fortælling om Grønland og om Jacob Severin.

Severin blev født i Sæby, og ved Sæby Å står det eneste minde, der er rejst for ham i 1921 af Hans Egede.

Efter navnet står der: ”Han undsatte Hans Egede. Bevarede Grønland for Danmark”. Især det sidste er fuldstændig korrekt.

Men hvorfor ville præsten Hans Egede til Grønland i 1721. Og hvad lavede de 355 andre europæiske skibe, der netop dén sommer besøgte Straat Davis - havet vest for Grønland. Kun fem af dem kom fra Norge og Danmark, de 251 var hollandske, de 55 fra Hamburg, de 24 fra Bremen og 20 fra Spanien og Frankrig.

Danmarks kong Chr. 6. beordrede i 1731 og igen 1739 den danske stat til at opgive Grønland.

Jacob Severin tog over og styrede den del af Grønland, som Hans Egede, de efterfølgende missionærer og købmænd færdedes i fra 1734-1750. Fra 1735 foregik al kontakt til Grønland fra Severins nykøbte gods Dronninglund med egen havn lige vest for Hals, og 1739 satte hans skippere og købmand hollænderne på plads i det eneste søslag med krudt og kugler, der har stået om Grønland. Resultatet sikrede den fortsatte kontakt mellem Danmark og Grønland.

Runa Christensen er uddannet laborant og miljøtekniker, men hun bruger sin tid på at være formand for Lokalhistorisk Arkiv i Flauenskjold. Hun er fast rundviser på Dronninglund Slot og medvirker hvert år i Middelalderdage på Voergård. Hun har forsket i de gamle vejforbindelser i Vendsyssel og fremlagde i 2006 forslag til at forlænge hærvejsruten fra Viborg til Frederikshavn, hvilket lukkede et hul i pilgrimsruten fra Nidaros Domkirken i Trondhjem til Caminoen i Spanien.

Hør historien 14. marts kl. 19 i i Manegen i Sæby.

Der er entré for alle - inklusiv kaffe og kage - og Saltlandets Historiske Forening er arrangør.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...