En venneflok har holdt sammen og fejret det nye års komme gennem et halvt århundrede

SÆBY: De er skole- og ungdomskammerater, og i år er det 50 år siden de holdt nytårsaften sammen for første gang.

De første år i forældrenes hjem, og senere på skift i deres egne hjem.

Så kom børnene til, og nytåret blev på deres præmisser, og nu samles de seks venner til en hyggelig aften på årets sidste dag.

Et halvt århundrede med alt hvad det føre med sig, og samtidig et lille tidsbillede på nutidig kulturhistorisk udvikling.

En uge før jul har de tre par indvilget i at give os et lille indblik, og det blev til et par muntre timer med mange gode historier, som der desværre slet ikke kan blive plads til i denne omgang.

For eksempel den om den kilometerlange tur Louis og Arne foretog i knæhøjt sne med en kasse øl, eller pigernes introduktion af ens hjemmesyede kjoler, som slet ikke opnåede den forventede begejstring hos drengene.

Vi kommer heller ikke til at høre om skoletiden i Trøderup og Ravnshøj Skole, men det var her, Erik og Bente fik et godt øje til hinanden, og det sammen skete for Karen og Louis, mens Karen Marie hentede Arne fra Gærum ind i gruppen.

Planlægning

De seks unge mennesker befandt sig godt i hinandens selskab, så helt naturligt skulle de også være sammen nytårsaften, og det kræver planlægning.

Første skulle de finde et sted, hvor forældrene ikke var hjemme, herefter blev der udarbejdet en laaang indkøbsliste – og så blev der købt ind. Hatte, hagesmækker, bordpynt, mad og drikkevarer, som de første år udelukkende var øl og snaps.

Pigerne lavede mad hele dagen. De sidste hotte retter inspireret af forlaget Unions kogebøger.

Louis husker det, som noget af en prøvelse, for der kunne godt være lidt for mange grønsager, og det var ikke det største hit.

Et år havde pigerne være særligt rundhåndede med frugtfarven, og det var lige ved at give drengene et chok. Indtagelse af væske kræver jo, at man må træde af på naturens vegne, og intet er vel så skønt som at slå en streg i den hvide sne, men de lettere overrislede drenge blev ædru på et splitsekund, da de til deres skræk så, at sneen ikke blev gul men derimod fik alle regnbuens farver – frugtfarven havde slået til.

I børnehøjde

Senere kom der seks børn til, og nytåret blev på deres præmisser med dans om juletræet, gaver, pakkespil og nytårsløjer.

I flere år overnattede de hos hinanden, også noget børnene så frem til.

I mange år var det årets værtspar, der stod for maden, senere blev det til sammenskudsgilde.

- Sidste år begyndte vi at bestille mad udefra, og det skal vi også i år, fortæller Karen og Karen Marie, mens Erik supplerer:

- Men vi har stadig selv drikke varer med.

Et ordentligt brag

Nytårskrudtet var også til tider af den mere hårdtslående slags – det var jo før lovgivningen og myndighedernes indblanding.

Arne havde gode forbindelser, så det gav fest, farver og meget høje brag. Da børnene kom til, blev det mere moderat, men fyrværkeri skulle der selvfølgelig være.

- Nu nøjes vi med at købe en enkelt raket, og nyder i stedet naboernes fyrværkeri, fortæller nytårsjubilarerne, mens vi måske tænker i vores stille sind, gad vide, hvor mange penge de har brugt på det?

Børnene er for længst fløjet fra reden, og i dag samles de seks venner til en hyggelig aften, mens to livlige hunde sørger for underholdningen.

Dronningens nytårstale og 90-års fødselsdagen er der blevet plads til, og naturligvis stadig den gode mad, men knapt så mange drikkevarer.

- Vi har været heldige at have et godt helbred, og vi tror da fuldt og fast på, at vi også skal fejre 60 års jubilæum sammen, lyder det enstemmigt rundt om bordet.

Et er dog helt sikkert, der er ingen af de 13 børnebørn, der kan få en barnepige nytårsaften, for den er forbeholdt de gode gamle venner.

De ses i øvrigt ikke kun nytårsaften, men også lejlighedsvis i løbet af året.

Af Åse Bakland

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...