Smuk samklang mellem Frederikshavn Gymnasium og Musikskolen baner vejen for Vox Øst

SÆBY: Hvis man har de rigtige kompetencer, så kan to plus to sagtens blive fem.

Det er i hvert fald målet fra Frederikshavn Gymnasium og HF og Musikskolen, der netop har indgået en aftale om strategisk partnerskab i forhold til at skabe grundlaget for, at talentfulde piger kan komme til at mestre deres sangstemme i tæt parløb med ligestillede.

Målet er at skabe rammerne for et vokalt vækstlag for piger i hele kommunen unde navnet Vokalensemblet Vox øst.

Udgangspunktet er i første omgang piger i folkeskolens 8. og 9. klasser, men de vokser sig jo også større så endemålet er et vokalt ensemble baseret på piger fra 8. klasse til og med 3.g.

- På gymnasiet har vi en tradition for at være forløser for vokalgrupper helt tilbage fra de jazzede 50'ere op til nutiden, hvor Kammerpigerne gennem mangfoldige år har været garant for vokal talentpleje, siger rektor Inge Carlé.

Og hun sekunderes af musikskoleleder Thomas Albæk Jakobsen, som ser et sådan samarbejde som en naturlig udvikling institutionerne imellem.

- Vi komplementerer hinanden - og det betyder, at vi kan tilbyde alle facetter af en vokalskoling gennem den vifte af tilbud, vi i forvejen byder ud, siger Thomas Albæk Jakobsen.

Samarbejdet, som netop er beseglet med de to lederes underskrifter bærer i sig kimen til en ganske betydelig vokal satsning i hele Østvendsyssel.

Den praktiske del af udførslen er lagt i hænderne på Signe Højmark Thaarup og Birgit Munch.

Signe Højmark Thaarup er kandidat fra Det Jyske Musik-konservatorium i Rytmisk Sang og Børnemusik, suppleret med sanguddannelse fra Los Angeles Music Academy, samt kurser i rytmisk sang, rytmisk Korledelse og sangskrivning.

Hun virker i dag som sanglærer, sangskrivnings-underviser og børnemusiker ved Musikskolen i Frederikshavn Kommune, Det Jyske Musikkonservatorium og Sangens Hus.

Birgit Munch er kandidat i musik fra Aarhus Universitet suppleret med en række kurser i korledelse og vokalsang.

Hun er i dag lektor på Frederikshavn Gymnasium og har med Kammerpigerne lavet utallige musicals, koncerter, flere cd’er musikvideos og TV-produktioner. Desuden har hun en årrække haft et tæt parløb med Radiopigekoret. For det virke modtog hun i 1999 kommunens kulturpris.

Og de to korledere er så motiverede - og glæder sig så meget til at svinge taktstokken over det ensemble, der er udset til at blive en betydende faktor både i landsdelen og for de talentfulde peger, der i dag ofte er noget isoleret i forhold til at pleje og udvikle talentet.

- Den enkelte piges talent bliver kun stærkere, når det udfordres. Det gør vi nu med etableringen af det rytmiske pigekor Vokalisterne Vox Øst, siger Birgit Munch og Signe Højmark Thaarup samstemmende.

- Vi vil arbejde med den enkelte stemmes eget udtryk - og de udtryk, der skabes gennem mikrofonsang. Vi arbejder med solosang, ensemblesang, vokalband, impro-sang, store kor og med rytmegruppe eller rent á cappella.

- Og det gør vi, fordi det skaber grundlaget for en helstøbt sanger, der kan stå på egne ben uanset, hvor hun begynder at læse efter endt ungdomsuddannelse, siger korlederne, der står klar med de faglige ressourcer, der kan få talentet til at peake. De har begge en forventning om, at der på mange skoler kommunen rundt er et par stykker hver sted, som har det, der skal til på talentsiden og den viljestyrke, der skal til for at få det forløst.

- Det skal i hvert fald stå sin prøve, siger de begge, som inviterer til optagelsesprøve 3. november i Det Musiske Hus i Frederikshavn fra 10-12.

- Vi håber selvfølgelig at mange vil komme og opleve det sus, der opstår, når talentfulde sangere synger sammen, siger korlederne.

Efter workshoppen er der optagelsesprøve til Vokalisterne Vox Øst.

Og er man optaget af andre ting præcis den dag, så er chancen der igen 13. november 18.30.

Vokalgruppen mødes til første officielle session tirsdag 22. januar 2019.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...