SÆBY: Søndag d. 8. september stod i naturens tegn, hvor Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet inviterede til Naturens Dag i hele Danmark.

Sct. Georgs Gildets Travegruppe i Sæby havde inviteret alle børn og voksne på travetur omkring Sæbygård Slot med fokus på slottes voldanlæg og naturen deromkring.

Gildemester Marian Arenfeldt bød de cirka 50 deltagere velkommen og fortalte kort om Sæbygård Slots historie og om naturen omkring slottet.

Herefter gik den 2,6 kilometer kuperede travetur, rundt omkring slottes volde og skove, hvor man med skøn natur overalt kunne se voldstedet med voldgravene, broen, Turneringspladsen, Stjernehøjen, kigge ud over Tingdalen, nyde et 300 år gammelt egetræ, mens man tænkte på, hvilke historier det ville kunne fortælle, om det havde en stemme.

Marian Arenfeldt fortalte om naturen, omkring Sæbygård, er fyldt med reliktplanter, lægeplanter og troldomsurter som, med den rette viden, var og er et rent medicinskab.

Der findes blandt andet svaleurter mod vorter, kastanier mod gigt, rød hestehov mod pest og feber, soldaterurt som mentes var sårhelende, pebertræets bær blev brugt som brækmiddel, korsknaps blade blev brugt til te, som skulle styrke leveren og hyld mod tandpine. Havde man ikke ondt, kunne man med gul iris forskønne huden og med brombær få farvet håret. Jo, muligheder var der bestemt.

Traveturen gik også langs brombær- hindbær- og nøddebælter, hvor Marian Arenfeldt fortalte, at man ifølge Jyske Lov gerne må man tage lige så meget med hjem til eget brug, som man kan have i en kasket.

Deltagerne blev dog hurtigt enige om, at smagsprøver undervejs ikke burde tælle med.

Efter knap 3 timers travetur var alle deltagere blevet meget klogere på den natur, som vi tager for givet, men måske ikke ved så meget om.

Skulle du få lyst til en tur i og omkring Sæbygård Skov, så husk, at man gerne må gå og plukke frit, så længe man holde sig til allerede eksisterende veje og stier.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...