Når øjenmusklerne og hjernen ikke arbejder sammen går det ud over koncentrationen

FREDERIKSHAVN: For 18-årige Malene Olivia Munk er der en verden til forskel fra fra januar til nu.

Hun havde samsynsproblemer og led af dobbeltsyn, som for hendes vedkommende kom til udtryk ved, at når hun skulle læse, så var det ligesom, at bogstaverne stod dobbelt oveni hinanden, fordi øjenmusklerne og hjernen ikke arbejdede særlig godt sammen.

Hvis teksten er sløret eller står dobbelt, kræver det mere koncentration og øget brug af musklerne omkring øjet. Det påvirker læsehastigheden, evnen til at være koncentreret en time i skolen eller bare det at kunne læse længere tid i en bog.

Siden januar har Malene gået til synstræning hos optiker Anders Halveg, som er indehaver af Nyt Syn i Frederikshavn.

Hver 14. dag har hun været til træning, hvor især træning af øjenmuskulaturen og koordinationsevnerne har stået på programmet.

Malene Olivia Munk havde med vilje og stædighed kæmpet sig gennem folkeskolen.

Men det var, da hun var halvvejs gennem 1. g, at det blev for meget, for nu var antallet af skoleopgaver vokset betragteligt.

- Jeg har aldrig kunne skimme en tekst. Jeg var nødt til at læse hvert enkelt ord. Nu er det blevet meget nemmere for mig at lave lektier, og jeg har også fået bedre tid, siger den 18-årige gymnasieelev, som nu går i 2. g på samfundsfaglig linje. Og med hele fem fag på a-niveau skal øjnene også kunne følge med.

Den kraftigt øgede læsehastighed og ingen hovedpine er i den grad påkrævet.

- Vi har allerede nu fået lagt 54 afleveringer ind, siger gymnasieeleven.

Med lineal og finger

Malene Olivia Munk fortæller, at hun kunne læse nogle linjer uden hjælpemidler, men længere hun kom ned i teksten, tog hun en finger og også tit en lineal til hjælp for at kunne følge og afkode de hoppende bogstaver.

- Jeg blev træt i hovedet, mine øjne begyndte at klø, og sidst på dagen kunne jeg blive svimmel og det begyndte at sløre, fortæller hun.

Som en sidegevinst kan den unge frederikshavner nu af helt egen drift finde på at gribe en bog for egen fornøjelses skyld.

- Resultatet af synstræningen bliver præcis lige så godt som den energi, man lægger i træningen. Input er lig med output, og Malene har været fantastisk. Hun har givet træningen max, siger Anders Halveg stolt om sin elev, som dermed også har fået max ud af sin indsats.

En lidt overset lidelse

- Vi har seks muskler på hvert øje, og når en spænder, skal en anden slappe af, og det er evnen til at gøre det, der er problemet. Hjernen kan ikke finde ud af det, fortæller optikeren.

Det er derfor, at både øjenmusklerne og koordinationsevnen skal trænes samtidig.

- Problemet er veldokumenteret, men det har ikke fået så stor opmærksomhed. På Randers Realskole viste en undersøgelse, at 20 procent af 200 undersøgte elever havde behov for synstræning, siger Anders Halveg.

Han og kollegaen Kristine Ribergaard har han i et års tid kunnet tilbyde synstræning.

- Vi har haft fire elever fra privatskolen inde efter anvisning fra skolen, og deres læsehastighed er steget med op til 40 procent, fortæller optikeren, som i den nærmeste fremtid skal holde foredrag for privatskolens lærere om emnet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...