Nellemanns venner gav museet en evigheds-gave

SÆBY: Et af træerne foran museet i Sæby bukkede under i den skønne, men tørre sommer sidste år.

Da det således stod over for udskiftning tog Kystmuseet kontakt til Nellemanns Haves Venner, for at høre, om de kunne hjælpe med at få nyt liv blandt træerne foran museet.

- Da vi alligevel skulle skifte træet ud, ville vi gerne have et træ med historie og lokal tilknytning, og derfor var det nærliggende, at kontakte byens træeksperter, siger museumsinspektør Jens Thidemann.

Paradisæbletræerne er ikke alene smukke og dekorative både i foråret med blomster, men også i efteråret med de flotte røde æbler, men paradisæbletræerne er jo også gennem Nellemanns Have blevet en Sæby-specialitet. Ved at plante en Paradisæbletræ ved museet får det en lille bid af Nellemanns Have rykket ned i midtbyen, hvor mange dagligt går forbi, og hvor turister om sommeren passerer, og derfra kan blive henvist til haven, hvor der kan opleves mange flere træer.

Forleden var der arbejdsdag for Nellemann Haves Venner, der med spader, træ og støttepæle vandrede ned til museet, hvor det ny træ blev sat i jorden. Træet blev plantet af Margit og Villy Mougaard fra Blomstergården, som har stået for den podning og udvikling af de paradisæbletræer, der har sikret træernes bevarelse i Nellemanns Have.

Træet foran museet er af sorten Manus Vibeke, der har en helt særlig historie. Ved sit første besøg i Nellemanns Have fandt Villy Mougaard træet tynget i skyggen under de store sitkagraners grene. Allerede da tænkte han, at det måtte være et ganske særligt træ, når det kunne klare sig i den ulige kamp mod de store graner, og da arbejdet med at redde havens træer begyndte i 2008, var dette træ blandt de første, han tog podekviste fra. Træet viste sig rigtig nok at være både et robust, men også et smukt træ, med store røde æbler. Ved havens 90 års jubilæum blev træet navngivet ”Manus Vibeke” efter havens stifter Nik. Nellemanns barnebarn, der var til stede på dagen.

- Vi er glade for, at der nu er kommet nyt liv foran museet, men især glade for, at der er en historie at fortælle med lokal tilknytning i træet og at Nellemanns Haves Venner uden tøven var med på ideen om at bringe en bid af paradisets have ind på Kystmuseet, slutter Thidemann.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...