ØSTERVRÅ: Det var kultur af høj kunstnerisk kvalitet, det var glade og engagerede lokale, det var spirende talenter, det var flashmobs, koncerter, ballet, installationer, fællessang, god mad og flot opbakning – KulturkaravaneNords besøg i Frederikshavn Kommune blev en succes.

Det er altid lidt svært for en vendelbo at skulle bruge ordene fantastisk og vidunderligt, men det bliver altså nødvendigt i denne sammenhæng, hvor det gælder omtale af KulturkaravaneNords besøg i Østervrå. Der er flere årsager til, at disse superlativer skal i brug – det var nemlig en oplevelse, der helt tangerer det niveau – både fra de professionelle men også fra de lokale aktører.

Hvor ofte sker det, at en lille landsby, som Østervrå, får besøg af tre store aktører i landets højeste kulturelite. Bevares, det var ikke en kæmpe store balletforestilling, et fuldt symfoniorkester eller en berømt kunstners udstilling, men fuldgode bidder, der repræsenterede deres bagland flot.

Formanden for kommunens Kultur & Fritidsudvalg Anders Broholm (V) kom i sin åbningstale ind på betydning af kultur. – Kultur er vigtig – og det er overalt, det gør det noget ved at bo her, det er vigtig for turismen og bosætningen, lød det fra Broholm. Han glædede sig over udsigten til at opleve kultur af høj kunstnerisk kvalitet, men fremhævede også de lokale talenter og amatørernes mod til at springe på nye udfordringer. Formanden fik i øvrigt selv lejlighed til at prøver kræfter med ballet i en af dagens to store fællesdanse.

Broholms startskud blev fulgt op af en fællessang, hvor ingen vist var i tvivl om, at de var kommet til ”Østervrå-land”, da Karen Baier og afdøde Jørgen Nedergaards tekst og musik til Østervrå-Valsen blev afsunget med stort engagement fra de mange fremmødte.

To dygtige balletdansere havde et talstærkt publikums fulde opmærksomhed, og begejstringen kom efterfølgende til udtryk med lange og taktfaste klapsalver. Disse yndefulde og tilsyneladende skrøbelige dansere, som alligevel udfører en kraftpræstation – næsten uden sidestykke. Uanset om de danser på tåspidserne som den døende svane eller udfører en næsten sensuel ”dans” med Arne Jacobsens stol Ægget. Det var magisk og åndeløst. For mange den første gang de oplevede ballet i virkeligheden og tilmed helt tæt på.

De to hold af lokale dansere var på i flere omgange. Deres engagement og udstråling gik også rent ind hos publikum, der også fik lejlighed til at danse med i to fællesdans.

Det muntre køkken

Lige midt i begivenhedernes centrum havde Kunsten fra Aalborg stillet en indbydende stand op, hvor alle frit kunne byde ind med deres helt egen installation kreeret ud af diverse køkkenudstyr. Mange lod fantasi slå sig løs, og det udløste ind imellem det ene rabalder efter det andet, når stålfade, skåle, potter og pander gav efter for tyngdekraften og gik i asfalten.

En flok elever fra Gærum skoleafdeling havde installeret et ”virushack” på Østervrå Bibliotek, og deres skolekammerater medvirkede i en flashmop med kunsthappening, hvor de brugte deres egen krop som installation.

Lige så centralt placeret var også det mobile galleri fra PixlArt, som i løbet af det fire timer lange arrangement havde fem fotografer til flittigt at gennemfotograferer alle aktiviteter. Billederne kunne straks efter ses på de digitale skærme i PixlBoxen, som også havde fotos fra de indledende workshops med. Det er opfattelsen, at stort set alle lagde vejen forbi de mange hundrede fotos, og det blev snakket, grinet og kommenteret på situationer og personer.

Kommunens musikskole deltog i fællessangen i tæt samarbejde med fire musikere fra Aalborg Symfoniorkester, der efterfølgende gav en lille flashmop med smagsprøver på klarinetters formåen. Den udbyggede de senere på aftenen med en længere koncert, med små underholdende oplæg og forklaringer til hvert musikstykke. Et meget populært indslag, som blev hyldet af publikum med stående klapsalver.

To elever fra musikskolens talentklasse sang og spillede i to omgange, og det var helt sikkert ingen tvivl hos tilhørerne om, at de to, dem kommer vi helt sikker til at høre mere til.

Østervrå Ifs Venner havde sørget for aftensmaden, og der blev knoklet igennem i hallens ”Street Food”, hvor burgere, pølser, kage og drikkevarer gik i en lind strøm over disken.

Østervrå Idræts- og Kulturcenter løftede opgaven som værter på absolut bedste vis, og centrets godt to år gamle fællesareal vist sit potentiale som samlingsrum. Tovholder på besøget har hele vejen været kulturkonsulent Linda Hanghøj Haunstrup-Skov, også hun var glad og tilfreds med forløbet af det kulturelle besøg.

Det var helt tydeligt, at publikum synes om det, de oplevede, suppleret med alle de mange lokale aktører, og det lokalområdet havde præsteret op til fredag den 1. november, gjorde det oplevelsen til noget værdifuldt, som der absolut er grund til at glæde sig over i langt tid.

ÅB

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...