10.000 ekstra grise om ugen gav masser af arbejde

FREDERIKSHAVN/SÆBY: Et godt samarbejde mellem Jobcenterets Virksomhedsservice Frederikshavn og Danish Crowns slagteri i Sæby, har fået næsten 100 arbejdsløse integrationsborgere i arbejde.

Da Danish Crowns i sommeren 2017 kunne se frem til at få 10.000 ekstra grise til slagtning om ugen, stod firmaet med en udfordring. Der var akut mangel på hænder. Men - sammen Frederikshavn Kommunes jobcenter - lykkedes det at finde jobs til knap 200 ledige - og næsten halvdelen er integrationsborgere.

- Det er en god blanding af dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og integrationsborgere, hvoraf de fleste kommer fra Afrika og i år fra især Eritrea, fortæller Steffen Larsen, som er teamkoordinator ved Jobcenterets Virksomhedsservice i Frederikshavn.

I alt 97 integrationsborgere har fået job ved Danish Crown i Sæby. Det er personer, der har boet i Danmark i under fem år, og for de flestes vedkommende er det første gang, de har et fuldtidsjob i Danmark.

- Nogle af dem har måske haft sæsonjobs i rengøring eller lignende, men det er første gang, de er fastansat i et fuldtidsarbejde. Jeg synes, at Danish Crown har taget et kæmpestort socialt ansvar i alt det her. De har ansat mange ledige, som har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, siger Steffen Larsen.

Mail eksploderede

I løbet af det seneste år har Danish Crown og jobcenteret holdt fire introdage for interesserede og dem var der rigtig mange af. I alt mødte mere end 300 op i Sæby til en virksomhedsintroduktion og en individuel samtale.

- Interessen har simpelthen været overvældende. Der kom mange, mange flere end forventet, og de fleste var bare ivrige efter at komme i gang, siger Charlotte Vollmer Lange.

Hun er HR Koordinator ved Danish Crown Sæby.

- Noget af det gode ved integrationsborgerne har været, at de har haft en fantastisk tilgang til dette at få et job. Har vi fortalt om introdagene til fem, så dukker der typisk 30 op på dagen. Mailen på jobcenteret eksploderede med henvendelser, siger Steffen Larsen.

Efter samtalerne fulgte et seks ugers opkvalificeringsforløb på slagteriet. Det sluttede med, at næsten alle blev tilbudt fast arbejde i Sæby.

De mange nye ansigter er kommet fra hele Nordjylland. Med Jobcenterets Virksomhedsservice som tovholder, har både Hjørring, Jammerbugt, Brønderslev og Aalborg Kommune bidraget med arbejdskraft til slagteriet. Men også kommunerne syd for fjorden, nemlig Rebild, Skive og Syddjurs er der kommet folk fra.

- Samarbejdet med Frederikshavns Kommune har været virkeligt godt. Kommunen har været enormt serviceminded og har reageret meget hurtigt på vores henvendelser, siger Charlotte Vollmer Lange.

De rigtige medarbejdere

Ifølge Steffen Larsen fra Jobcenterets Virksomhedsservice har samarbejdet været en stor succes, og det skyldes, at man har været meget dygtig til specielt én ting: forventningsafstemning.

- Vi har talt meget om, hvad Danish Crown forventer af medarbejderne, og hvad vi i kommunen havde af relevante ledige kandidater til stillingerne, så vi ikke talte forbi hinanden i processen. På introdagene har der været videofilm om arbejdsgangen og individuelle samtaler for at sikre, at der kun kom ansøgninger fra motiverede personer, der også havde de fysiske forudsætninger for at kunne klare jobbet, fortæller Steffen Larsen.

- Vi har været gode til at finde de rigtige medarbejdere og motivere dem til at tage jobbene. Det kan vi også se på frafaldet, der har været meget lavt, slutter han.

På det seneste hold, Danish Crown fik i praktik, fik 29 ud af 31 tilbudt fast job. Det svarer til et frafald på godt seks procent, og det er en del lavere, end Danish Crown turde håbe på.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...