SÆBY: I år er det mortensaften den 10. november.

Men hvem er Morten, hvorfor fejrer vi ham hvert år - og hvordan kommer andesteg egentlig ind i billedet...

Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs. For hvis den årlige højtid skulle være historisk korrekt, burde vi faktisk spise gås i stedet for and.

Baggrunden for andespisningen går helt tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne i den franske by Tours skulle vælge en ny biskop. De fleste pegede på den gode munk Martin. Men Martin, som på dansk blev til Morten Bisp, var slet ikke interesseret i titlen.

Han gemte sig derfor i en gåsesti for at slippe væk, men gæssenes skræppen afslørede ham og så blev han opdaget og tvunget til at blive biskop.

Trods sit fromme sind havde Martin også en hævngerrig side, som de sladdervorne gæs fik at mærke. Han beordrede, at hans undersåtter hvert år skulle slagte og spise mindst en gås.

Da traditionen kom til Danmark, havde kun de færreste råd til en gås, og den billigere and måtte lide for gåsens synder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...