Blyrøret blev åbnet og ud kom et langt sirligt skrevet dokument

KOMMUNEN: Vel var det ikke Danefæ, men det var dog alligevel en flig af Frederikshavns historie, der så dagens lys for første gang siden 1915.

Det var boligminister Kaare Dybvad, der skabte det første savspor, som borgmester Birgit Hansen fortsatte i ind til toppen af blyrøret gik af og afslørede det grundstensdokument, som blev indmuret i Ørnevejens Skole i 1915.

Det blev Boligforeningen Frederikhavns formand, Fie Mølholt, der åbenbarede indholdet som viste sig at være et meget langt og sirligt håndskrevet dokument, der redegjorde for skolens tilblivelse.

Fie Mølholt, som tydeligvis har gået i en skole, hvor man lærte at læse skråskrift, gennemgik hele skrivelsen, hvor af det blandt andet fremgik, at skolens havde kostet den nette sum af 300.000 kroner.

Ingen havde på forhånd nogen anelse om blyrørets indhold og Boligforeningen havde planlagt at placere et nyt rør sammen med det gamle på det oprindelige indmuringssted.

Fie Mølholt havde inden savearbejdet og afsløringen fortalt lidt om, hvad man havde tænkt at putte i det nye røær fra vores tid - men efter den lange skrivelse fra 1915, manede Birgit Hansen til besindighed.

- Vi skal vist lige tænke over om ikke vi skal have lidt mere indhold i det nye rør fra vores tid, lød det med et smil fra borgmesteren.

Og så blev transformationen ellers taget i nærmere øjensyn.

Mødet fandt sted i den lille skolegård og her ser man jo en stor ændring med fine sydvendte altaner og hele tre elevatorer nænsom bygget på det smukke byggeri.

Den nye afdeling kommer til at indeholde 40 almene familieboliger i den transformerede skole og 20 moderne almene familieboliger i et 5 etagers punkthus.

Byggeriet blev påbegyndt i 2018 og skullet have stået klar i slutningen af 2020.

- Tidsplanen er skrevet en smule. Det er ikke uventet for det er jo en kompleks opgav. Så vi skal nok hen til midt i januar 2021 før de første lejligheder er indflytningsklare, siger Fie Mølholt.

Retsne vil så følge i løbet af 2021.

Byggeriets anskaffelsessum er på 130 millioner og boligarealet er på næste 6500 kvadratmeter.

Huslejen vil udgøre 886 kroner pr. kvadratmeter årligt.

Der er ifølge direktør Kim Madsen tale om spændende boliger i en historisk bygning. Det er boliger med meget forskellige og utraditionelle indretninger og særpræg.

- Det har været en stor opgave, fordi der er tale om en bevaringsværdig bygning, hvor bygningens udtryk fra opførelsen i 1915 skal bevares.

- Der må ikke ske ændringer i facader, og døre og vinduer skal ligne de oprindelige.

- Derfor er mulighederne for isolering begrænsede, og opretholdelse af energikravene har også været vanskelige, understreger direktøren.

Beboerne får en bolig, hvor det er muligt at gå ud på en fransk inspireret altan og trække frisk luft uden at skulle ned fra tredje sal.

Bygningen er forberedt til montering af solceller med batteri til lagring af solenergi.

Der er digital styring af energiforbruget med særlig brugervenlig forbrugsmåler, som boligforeningen har udviklet sammen med lokale firmaer.

Sammen med skolen er bygget 20 boliger i 5 etagers punkthus.

Det er moderne, lyse og energivenlige boliger med et godt indeklima og store altaner.

Første etape er allerede indflyttet og næste år kan man gå i gang med næste punkthus.

De opføres i respektfuld afstand fra skolen med et udtryk, der trods den tidstypiske byggestil harmonerer med skolen. Transformeringen af skolen og byggeriet af punkthusene er varetaget af entreprenørfirmaet Færch & Co.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...