Mange kokke rørte i vildtgryderne, der markerede afslutningen på sæsonen for skolehaverne.

SÆBY: En dejlig solbeskinnet Nellemanns Have udgjorde den perfekte ramme om skolehavernes årsafslutning, hvor 85 elever fra 6. klasserne på Sæbygaardskolen gjorde deres bede vinterklar og tilberedte en fantastisk rådyrsgryde med tilbehør.

Lærer Anne Bak Rasmussen, der er koordinator af skolehaverne, havde fra morgenstunden forberedt bålsteder og klargjort rekvisitter og tilvejebragt alle råvarer i rigelige mængder, ligesom hun havde allieret sig med Nellemanns Haves venner, som stod klar til at hjælpe med oprydning og kultivering af bedene så de står ryddet for ukrudt vinteren over.

Det er fjerde år havernes sommersæson afsluttes med fællesspisning og hvert år har ejeren af Frk. Madsens Spisehus, Dennis Bøgh leveret rådyr og sammen med et par medarbejdere stillet sin ekspertise til rådighed for eleverne.

I de forrige år havde eleverne set, hvordan et rådyr bliver brækket og parteret.

Denne oplevelse måtte de undvære i år da det ikke lykkedes Dennis at nedlægge et rådyr i weekenden.

Heldigvis havde han garderet sig ved, at han over sommeren havde skåret småkød ud af cirka seks rådyr, som han medbragte til afslutningsgildet.

Eleverne skiftede mellem fem stationer så alle kom gennem alle arbejdsopgaver.

Et hold havde et godt samarbejde med bedsteforældregenerationen om vinterklargøring af de mange højbede. De øvrige fire hold havde til opgave at forberede maden.

Der blev snittet økologiske gulerødder, selleri, porrer, hvidløg og broccoli uden, at det gik ud over en eneste finger! Grøntsagerne blev senere taget i brug når de skulle over til næste station, hvor de blev hældt i gryden sammen med kødterningerne fra rådyret.

Fra morgenstunden havde eleverne rørt pandekagedej, som de over bålene tilberedte på de små pander.

Et hold skulle sørge for tilbehøret til rådyrgryden, bestående af æblekompot med æbler fra Nellemanns Have og til pandekagerne blev der lavet rabarbermarmelade.

Arrangementet sluttede med, at elever, lærere og havens frivillige spiste et helt igennem ”vildt” måltid sammen.

Anne Bak Rasmussen og de tre øvrige lærere der var med glæder sig over det fortrinlige samarbejde skolen har med Nellemanns Haves venner, som altid er parat til at give en hjælpende hånd og som beredvilligt stiller deres faciliteter til rådighed. Første gang vi afholdt arrangementet foregik det under yderst primitive forhold, hvorimod vi nu har fået væsentlig bedre forhold til rådighed, siger de tilfredse lærere.

Anne fortæller, at der fra næste forår er planer om at udnytte skolehaverne yderligere, når 6. / 7. klasserne får et højbed hver, hvor de skal dyrke grøntsager, som skal benyttes i skolens nye hjemmekundskabskøkken.

Sæbygaardskolens 8. klasser var den 17. og 19. september i Hirtshals, hvor de deltog i projekt ”Fisk & Æd”, hvor de bl.a. besøgte fiskeauktionen og var med på en fiskekutter samt blev undervist i tilberedning af fisk på Nordsøen Oceanarium.

Der blev under forløbene afholdt konkurrencer blandt de deltagende skoler fra Aalborg, Hjørring og Frederikshavn Kommuner.

Resultatet offentliggøres i uge 42 og vinderen går videre i konkurrencen, hvor der udover æren kan vindes en kontant præmie.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...