ARBEJDE: Op og ned med løg og efter ferien skal haven trimmes

De er kloge, de der har valgt at holde ferie i august, men os der valgte juli, er nu heller ikke så dumme.

Med tilpas mellemrum er haven blevet vandet uden hjælp fra naboen, og temperaturen har været på et niveau, som de fleste af vore kultiverede planter foretrækker det.

Det er dansk sommer, om nogle ville sige, når vi nu har fået corona i år, så lad os få det hele på en gang, underforstået at vejret ikke lige har været det, man ønskede sig.

Tjek på staudebedet

August er staudernes måned. Det er nu, blomstringen er på det højeste niveau, og det er nu, du skal tænke over, om du skal rokere rundt mellem stauderne.

Nogle stauder har det jo med at brede sig eller blive større end forventet. Stauderne tåler en omplantning og en flytning fra august og frem til oktober. Klip dem ned til ti centimeter over jorden efter en omplantning. Nip hovederne af afblomstrede stauder, så kommer der flere blomster.

Nogle stauder udviklede sig måske ikke som du havde håbet. Her skal du se på jordbundsforholdende. Måske var jorden for våd, eller tør til lige den staude. Nip også visne rosenhoveder. De kan nå at skyde mange nye blomster, især hvis efteråret bliver mildt. Mange år har jeg haft roser langt ind i december.

Ned med løg

Gød sommerblomstrende knolde og løg, af den slags, der blomstrer længe. Det er for eksempel dahlia, fuchsia og gladiolus. Plant efterårsblomstrende løg senest nu. Sidst i august, kan du få blomsterløg af tulipaner, påskeliljer og den slags. Jo før du lægger dem, jo bedre rodnet får de inden vinteren

Gør det selv planter

Du kan meget let lave nye lavendler ved at rykke et skud af, så der følger en lille hæl med.

Riv bladene af skuddet for neden. Stik det dybt i sandblandet jord. Har du generelt lyst til at eksperimentere med dine egne planter, kan du lave stiklinger af halvmodne skud.

Berberis, buksbom, lyng og potentil er bud på nemme planter.

Vil du have flere rododendroner, så bøj en ung gren ned mod jorden, og giv den et sår ved at vride den, så grenen næsten knækker.

Såret presses mod jorden, og holdes på plads med en stor sten. Næste år kan du klippe en ny plante fra moderplanten. Det samme kan du gøre med slyngplanter som klematis og kaprifolie samt blåregn.

Klip det stedsegrønne

Den stedsegrønne hæk klippes fra midten af august. Ligusteren skal også senest have saksen nu, hvis ikke det er sket. Valnød og Birk kan beskæres her i august.

Alle stedsegrønne buske og træer plantes i august, så de når at få fat inden vinteren.

Langhåret plæne

Plænen har kun haft gavn af at blive lidt langhåret i ferien. Det udvikler rodnettet, fordi længere blade kan skaffe mere nærring til roden.

Efter ferien skal plænen sikkert klippes et par omgange. Riv det afklippede græs væk, ellers er der for meget af det gode.

Du kan så ny græsplæne eller lappe på den gamle. Jordtemperaturen er perfekt lige nu. Gød den gamle plæne med et-to kg plænegødning pr. 100 kvm., hvis du bruger NPK. Bruger du flydende gødning eller organisk gødning, afhænger mængden af sammensætningen.

Lækkerier i køkkenhaven

Foråret og starten af sommeren var lige til jordbær. Sæsonen har været fin og lang, og der er mange nye planter på moderplanten, som bare venter på at komme i noget jord.

Det skal ske nu, for at få mest udbytte næste år. Udvælg småplanter fra de moderplanter, der ser sundest ud. Plant dem i små potter med jord, inden du klipper navlestrengen.

Har de et godt rodnet, kan du plante dem direkte ud.

Ellers lad dem stå i 14 dage og plant dem herefter ud i en god jord med kompost. Plant ikke for dybt, men lige netop så rødderne står i jorden. Jordbærrækkerne skal udskiftes efter max tre år, men gør man det hvert år, får man størst udbytte.

Kål til vinter og foder til bierne

Kål, porre og selleri skal have gødning. Tomme bede kan du eventuelt så til med en dækafgrøde, som for eksempel honningurt, boghvede eller fodervikke. Gør du det, slipper du for ukrudt, og efter-afgrøderne gavner jorden og bierne. Du kan endnu så salat, radiser og spinat. Så eventuelt salat under en drivbænk, det gør den ekstra sprød.

Op med løg

Løg skal høstes, når toppene er visne. I slutningen af august og helt frem til februar, kan du sætte hvidløg. Har du lyst til pibeløg, kan de sås nu. Har du dem i forvejen, kan du klippe de gamle ned og få nye friske spirer.

Der er masser af skimmel i luften, også i august. Begynder kartoffeltoppende at blive gule, så klip dem ned.

Frugten af anstrengelserne

De første, tidlige æbler kan plukkes og holder ikke så længe, men har du et lille hjemmemosteri, kan du presse dejlig æblesaft.

Efter høst kan du beskære hindbær, der har båret bær, helt ned. Uanset sort. Det samme gælder brombær. Solbær, ribs og stikkelsbær udtyndes, så gamle, mørke grene fjernes. Solbær bærer fortrinsvis på nye skud, der skyder op i år, og altså giver frugt næste år. Bærrene kan i øvrigt også presses i mosteriet.

Blommer og kirsebær kan beskæres, hvis træet er blevet for stort, men vent til høsten er forbi. Sæt en støtte under de tunge grene, men løft kun grenene op til naturlig stilling, ellers knækker de let over støttepinden.

Drivhuset

Brug især drivhuset til at så salat, kinakål og radiser. Gør plads til de krydderurter du har ude i potter. De stortrives, når de kommer ind i varmen. Er der udsigt til, at du får for meget vin, så kan du lave saft af druerne. Det smager bare. Luft godt ud. Store temperatursvingninger giver krumme og tykhudede agurker.

Du kan godt lade tomaten vokse videre og ikke klippe den i toppen, som mange anbefaler. Får vi en god sensommer og efterår, kan du høste tomater ind i december. Bliver der alligevel mange grønne tomater, kan de syltes. Luft ud både dag og nat ved at holde døre og vinduer åbne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...