Hver onsdag sommeren over arrangerer Turisthus Nord guidede byvandringer i den charmerende gamle bydel i Sæby.

Turister, ja selv fastboende kan lære deres by bedre at kende ved at gå med på Ingrid Mørks guidede tidsrejse i den historiske del af Sæby.

Turen starter og slutter ved den gamle rets- og politibygning ”For Retfærdigheden” fra 1848 i Algade 14. Herefter går turen gennem den charmerende Algade,, forbi de hyggelige gamle huse og ned til byens stolte vartegn – den smukke gamle klosterkirke med spændende kalkmalerier fra middelalderen. Fra kirken fortsætter turen til Sæbys dejlige havn, hvor byens ikoniske skulptur ”Fruen fra Havet” skuer ud over havnen og Kattegat.

Der var den 24. juni kun tilmeldt to personer på turen, ægteparret Gitte og Lars Pilegaard Sørensen fra Billund, der har indledt deres ferie med nogle dages ophold i Sæby, hvor de overnatter på Sæby Søbad Feriecenter.

61-årige Lars Pilegaard Sørensen er faktisk født og opvokset i Sæby og glæder sig over gensynet med sin fødeby. Han kan selvfølgelig genkende mange af bygningerne, som i dag fremstår væsentlig mere velholdte end han husker dem.

Ingrid Mørk, der selv har boet i byen i mere end 40 år giver en personlig og vidende beretning om byens historie og udvikling, de gamle velholdte huse, kirken og havnen – knyttet sammen af små anekdoter.

På vej mod havnen bliver første længere stop i Sæby Kirke, hvor specielt kalkmalerierne bliver fremhævet, og vi bliver ført ind i den forunderlige verden, der ligger bag alle figurerne på vægge og i hvælvninger.

Her er bl.a. unikke illustrationer der gengiver historien om Jomfru Marias forældre Anna og Joakim, som efter lang tids kamp, endelig med Guds hjælp, fik en datter som de måtte love at sende i tempel for at tjene Gud allerede som treårig.

Stinkende rig

I kirken fortalte Ingrid Mørk en rigtig vandrerhistorie, da hun efter fortællingen om kalkmalerierne, kom under gulvet i sidebygningen. Her fortalte hun om et selvforklarende udtryk - ”stinkende rig”, der skulle stamme fra begravelser af de mest velhavende og betydningsfulde borgere under gulvet i kirken.

På havnen fortælles om dengang da biskop Stygge Krumpen anlagde å-havnen for at udskibe sine afgrøder og stude herfra, til anlæggelsen af dæmningen på sydsiden af åens udløb for at etablere en rigtig havn i 1870, udvikling af fiskeri- og industrihavn til overgangen til lystbådehavn i 70-erne og til i dag, hvor der snart igangsættes en udvidelse af havnen til fritidsformål.

Turen går videre op ad Fiskerstien, der fik sit navn fordi byens bedre borgerskab ikke ville have transport af fisk og fiskegrej igennem Algade, så fiskerne var henvist til en mere ydmyg rute langs åen parallelt med Algade.

Den sidste del af byvandringen runder Konsul Ørums Gård, der er et af byens ældste huse og i dag huser Sæby Museum, - og fortsætter ned ad Algade forbi Hotel Clasen, hvor der fortælles om digtere og kunstnere der kom til Sæby i slutningen af 1800-tallet. – Museet har i øvrigt netop åbnet med en ny opsætning af ”Fra skov til strand”, hvor flere værker af kunstnere der kom til Sæby i sidste halvdel af 1800-tallet viser landskabet omkring Sæby i et nyt lys.

Der er mulighed for at deltage på de guidede ture hver onsdag fra klokken 14.00 til 15.30 i perioden 24. juni til 26. august.

Normalt skal der være minimum otte deltagere på byvandringerne, men da det er årets første tur og fordi Sæby Folkeblad er inviteret med, har Turisthus Nord valgt at gennemføre turen.

Turen kan købes på skagenshoppen.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...