Tocifret vækst i kvadratmeterprisen i Frederikshavn og Læsø kommuner

SÆBY: Det er sjældent, at vi ligefrem ser frem til prisstigninger.

Men når det gælder fast ejendom og særligt dem, der ejer den, så gør det ikke spor, at priserne bevæger sig op ad.

Og det gør det præcis her, hvor vi bor.

Ganske længe har vi lagt øre til hvor godt det går i de store byer, mens os der bor i huspriserne i land- og yderkommunerne har måttet kigge i vejviseren efter noget, der blot kunne minde om vækst.

Men nu er der kommet nye boller på suppen, så også land- og yderkommuner oplever en prisstigning på op mod ti procent eller mere fra 2017 til 2018.

Helt i front er Læsø, hvor husene sidste år gik for 8.208 kroner pr. kvadratmeter, hvilket er godt 1.000 kroner mere end året før - og altså svarer til en stigning på hele 16 procent. Det viser nye tal fra Boliga.

Dermed kostede et gennemsnitligt hus på 120 kvadratmeter i 2018 984.960 kroner, mens man i 2017 kunne nøjes med at betale 851.040 kroner for et tilsvarende.

Lignende prisstigninger har man oplevet i kommuner som Tønder, Samsø, Odsherred og Frederikshavn kan som de efterfølgende også melde om tocifrede prisstigninger - Frederikshavn dog bedst placeret med en vækst på hele 11 procent mod de andre områders 10 procent.

I Frederikshavn betyder det, at de gennemsnitlige kvadratmeterpriser sidste år nåede op over 10.000 kroner fra 9428 i 2017 til 10.488 i 2018.

- De stigende priser skal forklares med at en højere beskæftigelse og en historisk lav rente.

- For når renten er lav, er det billigere og nemmere at få lov til at låne penge, og når stadig flere kommer i arbejde, falder bekymringen for arbejdsløshed, og dermed også for om man kan betale ydelsen på sit boliglån, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nordea.

Mens kommuner som Brønderslev og Hjørring har holdt status quo for prisudviklingen, har sælgerne i andre kommuner ikke kunnet skrabe de samme priser i hus, som dem der solgte året før.

Fem af de 11 nordjyske kommuner lander på et rundt nul eller ligefrem minus - Morsø værst med et fald i prissætningen på 9. procent.

- Overordnet set forventer vi stigende huspriser i de kommende år. Det gælder også i landets yder- og landkommuner. Men det er værd at hæfte sig ved, at der også indenfor den enkelte kommune kan være stor forskel på, hvordan boligmarkedet har det. Og det er ikke alle områder i alle kommuner, at vi er lige optimistiske for, siger Lise Nytoft Bergmann til Boliga.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...