SÆBY: Sæby Friskole – Vær & Lær har snart gennemført sit første skoleår. Skolens leder, Helle Krogsgaard fortæller med stolthed i stemmen, at skoleformen har vist sin berettigelse. Vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra myndighedspersoner og forældre til de 24 elever, vi startede op med sidste år. Det er fantastisk at se, hvordan børnene har udviklet sig, siger Helle.

Elevernes undervisning tager ofte udgangspunkt i naturen og fra på besøg hos forskellige typer virksomheder, hvor konkrete oplevelser og produkter fra den praktiske hverdag bliver anvendt hjemme i klasseværelset i undervisningen.

Forleden var alle eleverne på besøg i udkanten af Sæby, hvor de så køerne komme på græs og tog mål af halm-bigballer og rundballer, som de skulle udregne rummål og vægt på.

I næste uge flytter skolen til Sæby Museum, hvor børnene i tre dage skal gå i skole, som man gjorde i gamle dage.

- Det bliver sikkert nogle anderledes dage, smiler Helle. De havde ligeledes en spændende dag sammen med malerkunstneren Finn Jacobsen, hvor de blev undervist i billedkunst. Det synlige resultat blev et flot maleri, hvor den enkelte elev havde lavet sin lille del af.

Indskrivningen til det nye skoleår går rigtig godt. På nuværende tidspunkt starter der 8 elever op i nulteklasse til august. Herudover starter der nye elever op i 4. og 5. klassetrin og i denne uge deltager en elev som gæst. En gæstevisit, hvor barnet kan få lejlighed til at mærke efter om skoleformen passer til én. Helle kan ligeledes glæde sig over, at der ikke sker ændringer i lærerstaben.

Mindre statslig tilskud

Under valgkampen er det kommet frem, at Socialdemokratiet vil reducere friskolernes tilskud med 5%, hvilket vil true flere skolers eksistens. I et forsøg på at få ændret forslaget har Helle Krogsgaard henvendt sig til den socialdemokratiske undervisningsordfører Annette Lind, der går på at undlade nedskæring på frie grundskoler der har under 100 elever.

På den måde opretholder man skoler i yderområderne, hvor der i flere kommuner er langt til de større folkeskoler.

Ligeledes opretholder man arbejdspladser i de egne, hvor befolkningen i forvejen er tyndtbefolkede og arbejdspladser ikke hænger på træerne.

De mindre frie skoler vil fortsat være et alternativ til folkeskolerne, der bliver større og større, da man fra politisk side mener, at kun linjeuddannede kan undervise børn, lyder nogle af Helles argumenter.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...