Stedsegrønne træer og buske er hele året med til at skabe form og farve i haven, og her op til jul har vi særlig gavn og glæde af deres farver, når der skal bindes kranse til advent eller til hoveddøren. Her er Haveselskabets opskrift på en enkel og harmonisk krans af gran og andet stedsegrønt.

I de fleste haver kan man finde lidt gran, buksbom, ene, tuja eller andet stedsegrønt. Der skal ikke de store mængder til, før man kan binde en smuk julekrans til døren.

For at opnå et ensartet og harmonisk resultat, skal man ifølge blomsterdekoratør Claus Pedersen fra Munkhus Blomster & Binderi klippe de forskellige stedsegrønne materialer i næsten lige lange stykker, og derefter placere og binde dem regelmæssigt på kransen.

- Hermed opnår du en ensartet bredde og et harmonisk udtryk hele vejen rundt. Skal kransen dekoreres med kogler eller lignende, er det en god idé først at placere dem løst på kransen. Når du er tilfreds med placeringen, skal hver enkelt kogle bindes fast, fortæller blomsterdekoratør han i Haveselskabets magasin ”Haven”.

Sådan gør du:

•Klip materialet ud i lige lange stykker.

•Fastgør vindseltråden omkring halmkransen, og lad en løs ende på ca. 25 cm være tilbage. Denne løse ende skal du først bruge, når du har bundet materialet hele vejen rundt og skal afslutte kransen.

•Miks en håndfuld af stedsegrønt, læg dem på halmkransen, og bind om med vindseltråd.

•Bindingen med vindseltråd skal være så tilpas fast og stram, at materialerne forbliver på deres plads.

•Lad halmkransen “hvile” på bordpladen for hver omgang, du binder. Dermed har du bedre overblik over, om det næste lag, du binder på kransen, kommer til at dække halmen og toppen af det foregående lag.

•Sørg for, at vindseltråden bliver skjult under hvert nyt materialelag. Ved afslutningen bindes det sidste materialelag ind under det første lag, så samlingen er skjult.

•Bind nu de løse ender af vindseltråd sammen på kransens bagside, og lav en løkke, du kan hænge kransen op med.

Ved Haveselskabets julearrangementer kan man få inspiration og vejledning i at binde årets kranse og dekorationer. Man kan finde en oversigt over arrangementerne på www.haveselskabet.dk.

Af Gusta Clasen

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...