Det kom fire privat- og efterskoler til gavn, at en 23 år gammel fond ikke længere gav tilstrækkeligt afkast. Fonden skal nemlig opløses, og 1,2 mio. kr. uddeles til skolerne.

SÆBY: - Jamen, jeg var ved at give mig til at tude. Nu har vi kæmpet i to år for at få skolen ordentligt i gang, og vi mangler 1000 ting - og så får man sådan et opkald.

Ja, der var glæde på Sæby Friskole, da advokat Anker Laden-Andersen forleden ringede til skoleleder Helle Krogsgaard og fortalte, at han havde 300.000 kr., som han gerne ville forære skolen. Og at Nordjyllands Idrætsefterskole, Hørby Efterskole og Privatskolen i Sæby ville få tilsvarende donationer.

Baggrunden var, at Anker Laden-Andersen var formand for "Julie og Ejnar Jensens Mindelegat", som blev etableret i 1996 for at "yde økonomisk hjælp til en eller flere økonomisk dårligt stillede unge med tilknytning til Sæby eller Dronninglund kommune og til brug for disse unges uddannelse i bred forstand". Og at fondens kapital nu havde nået et niveau, der ikke længere var bæredygtigt.

- Så derfor er det besluttet, at fonden skal nedlægges og at kapitalen på 1,2 mio. kr. skal deles mellem de fire skoler, fortalte Anker Laden-Andersen om de fire telefonopkald, som han havde glædet sig til - selv om baggrunden var lidt trist.

- Det er ikke hver dag, man får mulighed for at agere en slags julemand, konstaterede han før de fire samtaler, hvor han også slog fast, at pengene ikke måtte bruges til almindelig daglig drift, men udelukkende til nye projekter og nyanskaffelser.

- Nu skal der shoppes stort og lokalt

Det er kun to år siden, at Sæby Friskole slog dørene op for de første elever, og lige siden har skoleleder Helle Krogsgaard, lærerne og bestyrelsen arbejdet for at få ordentligt gang i skolen - og har manglet både dette og hint. Derfor var opkaldet fra Anker Laden-Andersen særdeles velkomment.

Lars Høj
Skoleleder på Sæby Friskole, Helle Krogsgaard, får en travl tid, når hun og lærerne skal fyre 300.000 kr. af på alskens nyt grej til skolens elever. Og hun glæder sig.

- Nu skal vi ud at shoppe stort. Vi skal købe fiskestænger, en masse værktøj, et "rullende kystklasseværelse" som skal bruges på stranden og vi skal have et par lukkede trailere til alt det nye grej. Og vi skal have en mobiltelefon, der er skolens - indtil nu har vi brugt min som skoletelefon, siger Helle Krogsgaard, som også slår fast, at det hele skal købes i lokale butikker.

På Nordjyllands Idrætsefterskole var glæden tilsvarende stor, omend skoleleder Andreas Larsen under samtalen med Anker Laden-Andersen havde travlt med at surfe på nettet for lige tjekke, hvem ham der Anker var for en starut - om der skulle være noget svindel involveret. Også han endte med at tage godt mod det glade budskab.

- Vi skal inden længe i gang med at bygge et nyt elevhus, og nu kan vi drømme lidt større. Nu kan vi måske få en arkitekt til at kigge projektet igennem, så det hele kommer til at hænge lidt bedre sammen og måske få en lidt bedre arkitektur, siger Andreas Larsen.

En multibane og 150 eksemplarer af den nye højskolesangbog

På Hørby Efterskole vidste forstander Mogens Pedersen godt hvem Anker Laden-Andersen var. Men han blev lidt stille, da han hørte det glade budskab.

- Jeg har været forstander i snart 20 år og har haft opkald om alt mellem himmel og jord - men aldrig fra en advokat, der ville forære skolen 300.000 kr., siger han.

Det eneste, som Mogens Pedersen er ret sikker på kommer på indkøbslisten, er 150 eksemplarer af den nye højskolesangbog, der udkommer til efteråret. Resten skal lige vendes med både lærere og bestyrelse.

- Men der ligger da planer om bl.a. renovering af vores forplads, en multibane, udbygning af vores musikafdeling i min skuffe, siger Mogens Pedersen.

På Privatskolen i Sæby er der også glæde.

- Vi skal lige i tænkeboks, men kunne godt tænke os en indhegnet boldbane, ligesom vores IT-udstyr trænger til en opdatering. Og en ny legeplads kunne også være fint, siger skoleleder Jan Jensen.

Lars Høj
Det var en anderledes oplevelse for advokat Anker Laden-Andersen, da han som formand for "Julie og Ejnar Jensens Mindelegat" forleden ringede rundt til fire Sæby-skoler for at fortælle, at fonden skulle nedlægges og kapitalen fordeles ligeligt mellem dem. Privatfoto
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...