Liflige portugisiske dråber fra Nordjysk Vinimport

SÆBY: Nogle gange er det meningsfyldte tilfældigheder, der sætter en kædereaktion i gang. Og noget, man aldrig havde forestillet sig, skulle blive en spændende levevej.

Vinimportør Jørgen Hyttel var slet ikke vinimportør, men derimod marketingskonsulent.

Han er først uddannet maskinarbejder, blev hurtigt i 1982 ansat på EUC-Nord som faglærer, studievejleder, formidler af praktikpladser og marketingsmedarbejder. Han er en meget aktiv mand, som sideløbende dyrker trompet og valdhorn i Musikkorps Sæby - fordi han elsker at spille - og har gjort det i 48 år - siden 1971.

Ti år med Portugal

- Ja, nu er det sørme tre år siden jeg gik på pension - men dengang besluttede jeg at gøre min passion - gode, portugisiske vine - til en nicheforretning. Min kone Birgit og jeg tog ned og besøgte min søn Anders og hans familie i Portugal. Det blev vores start på firmaet - med denne rejse. Og vi var solgt med det samme, til dette smukke, spændende land - kendetegnet ved en meget charmerende natur, fortæller Hyttel.

Hyttel & Co. startede i det små med en vingård. I dag har Nordjysk Vinimport 11 vingårde i Portugal som leverandører.

- Vi tog selvfølgelig rundt og smagte på vinene og portvinene. Og vi fandt hurtigt ud af, at det var et oplagt land at tage udgangspunkt i for vinimport. Når folk og især kendere taler om gode vine, er det meget ofte de franske og italienske vine, der er tale om, men det skal man bestemt ikke lade sig narre af. For, som navnet lyder, er Portugal nemlig meget kendt for sine mange, velsmagende portvine og gode vine, fortsætter han.

Det krævede dog en del tilvænning at skulle finde vine og portvin, der faldt i danskernes smag.

- Når jeg skal vælge vine til import, smager jeg selvfølgelig på den. Både dernede og når vi kommer hjem. For vinene skal afstemmes efter dansk mad og klima. Man skal ikke bare blive ”beruset” af den almindelige feriestemning, hvor en almindelig ”slavevin” kan smage himmelsk. For sommetider er hukommelsen barmhjertig, smiler Jørgen Hyttel.

Fra 30 til 100 numre

Det der startede med omkring 30 varenumre har nu for længst rundet de 90 numre og er godt på vej til at runde 100.

I dag får firmaet Nordjysk Vinimport - med base på Drejervej i Sæby - leverancer hver tredje uge

- Vi har rigtig mange kunder i Danmark, og vi sælger rigtig meget til private og butikker på Sjælland. Vi tager også rundt i hele Danmark og fortæller om vinene, og det gælder især vores søn Anders, der også deltager i et hav af relevante vinmesser: Især de store messer er både vi og Anders til stede, Når jeg siger vi, mener jeg også min kone Birgit. For Nordjysk Vinimport er i bogstaveligste forstand et familiefirma, for vi har virkelig cementeret vores fællesskab. Anders er manden på stedet - altså i Portugal - for han har jo den daglige kontakt med de lokale vingårde i Portugal, og det er ham der forhandler de store rabatter på plads, så vi kan sælge vores vine til gode priser. Så passer vi ”butikken” herhjemme.

Anders Hyttel arbejdede i sin tid som konsulent - og fik siden job på den danske ambassade i Lissabon. Derfor er han velbevandret i handelslivet og har gode kontakter i Portugal.

Alle tiders julekalender

I 2017 ”opfandt” Jørgen og Anders Hyttel og Morten fra Vingaven i Vodskov en festlig portvinsjulekalender med 24 forskellige portvinsflasker i miniature.

Det blev en overvældende succes fra første dag.

- Ja, julen 2017 blev meget, meget travl, især - da alle vores knap 100 forretningskontakter solgte rub og stub af portvinskalenderen. De første 3.000 stk. blev revet væk, så vi måtte lyn-produceret anden udgave med yderligere 3.000 kalendere. De forsvandt også med lynets hast. I 2018 producerede vi 9.500 portvinskalendere på gaden - ja, selv de forsvandt som dug for solen, fortæller han og fortsætter:

- Ja, selveste Coop ville gerne have os til at fremstille en kalender til dem, men vi valgte at kalenderne udelukkende skulle sælges gennem vinforretninger rundt om i landet.

Så den portugisiske vin er blevet familien Hyttels fuldtids-hobby.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...