FORBEDRING: Børn og unge kommer ud for færre ulykker

Sidste nytår kom 65 børn under 15 år til skade med fyrværkeri.

Det er 25 procent færre end året før. Der er dog stadig plads til forbedring. Det viser nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, der siden 1995 har registreret fyrværkeriulykker fordelt over hele landet.

Nytårsaften og nytårsdag blev markant færre børn og unge behandlet efter fyrværkeriulykker i forhold til de to foregående år. Det er især børn og unge i alderen 10-14 år, der er årsag til det store fald i ulykkesstatistikken.

- Fyrværkeriskader kan følge børnene resten af livet. Derfor er det selvfølgelig positivt, at vi ser en nedgang i antallet af tilskadekomne børn. Men der er stadig plads til forbedring. Børn udgjorde nemlig 26 procent af alle ulykker ved seneste nytårsdøgn, og det tal er simpelthen for højt. Jeg hæfter mig desuden ved, at mere end hver tredje fyrværkeriulykke var forårsaget af, at børnene selv antændte fyrværkeriet”, udtaler overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

I en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børneulykkesfonden blandt 1014 forældre med børn under 16 år, svarer tre ud af fire, at deres børn altid bruger beskyttelsesbriller nytårsaften. Og netop beskyttelsesbriller er vigtige, da alvorlige øjenskader kan følge børnene resten af livet.

Tallene fra Ulykkes Analyse Gruppen viser da heldigvis også, at antallet af tilskadekomne børn, der havde sikkerhedsbriller på er steget fra knap halvdelen til to tredjedele og antallet af øjenskader er faldet.

- Det er naturligvis glædeligt, at flere af de tilskadekomne børn havde beskyttelsesbriller på. Men det er langt fra tilfredsstillende, at kun tre ud af fire forældre i Børneulykkesfondens undersøgelse svarer, at deres børn altid bruger beskyttelsesbriller. Det tal skal være meget højere, siger overlæge Jens Lauritsen og fortsætter: - Det kan ikke siges tit nok, hvor vigtigt det er at have beskyttelsesbriller på - alle skal have briller på, uanset om man antænder ”lige nu” eller ser på andres fyrværkeri.

Af tallene fra Analyse Gruppen fremgår det yderligere, at mere end hver tredje af de 65 tilskadekomne børn mellem 0-14 år selv havde antændt fyrværkeriet.

- Som udgangspunkt bør optændingen af fyrværkeri overlades til de voksne. Hvis børn og unge alligevel får lov til at optænde fyrværkeri, er det yderst vigtigt, at der er en voksen til stede, som holder øje med, at alt foregår efter reglerne. Børn og unge under 15 år forstår ikke altid faren ved fyrværkeri eller konsekvenserne af deres handlinger, hvorfor vi anbefaler, at forældrene viser sig som gode rollemodeller og går med deres børn ud og fyrer krudt af, siger Henriette Madsen, som er generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Halvdelen af forældrene (45 procent) giver ofte eller nogle gange deres børn lov til at antænde fyrværkeri under opsyn af en voksen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...