Den evige stad har en smuk og dramatisk historie

SÆBY: Roms historie dækker en periode på mere end 2.800 år, hvor byen - fra at have været en lille midtitaliensk landsby i 9. århundrede før vor tid - udviklede sig til først at være centrum i det enorme romerske imperium, der dominerede hele Syd og Vesteuropa, Nordafrika og Mellemøsten.

Siden - efter imperiets fald - religiøst centrum for den katolske kirke, for til slut i 19. århundrede at blive hovedstad i det forenede Italien.

De begivenheder, der førte til grundlæggelsen af Rom er indhyllet i myter og legender, hvor den mest kendte er historien om de to drengebørn Romulus og Remus, der diede en ulv, og historien endte med drabet på Remus.

Arkæologiske fund understøtter dog historien om at Rom udviklede sig fra at være et hyrdesamfund på Palatiner-højen til en regional storby i den første halvdel af det første årtusinde før Kristi.

På Palatiner-højen lå den centrale by på Roms syv høje og den ældste del af byen. Den er 40 meter høj og grænser op til både Forum Romanum, Circus Maximus og Colosseum

I løbet af den første halvdel af det første årtusinde smeltede bebyggelserne på højen sammen med dem, der lå, hvor Forum Romanum ligger i dag.

Den ældste, kendte, bebyggelse i det nuværende Rom er nogle grave, der stammer fra niende århundrede før vår tid. Byen opstod derfor mindst et århundrede før det legenden fortæller.

Der er også fundet spor af menneskelig bosættelse på stedet fra bronzealderen 300 år før. Dén bebyggelse blev siden til hovedstad for Kongeriget Rom, der ifølge legenderne blev regeret af syv konger. Senere blev dette rige omdannet til en republik, der blev regeret af det romerske senat og embedsmænd, i begyndelsen valgt blandt de mandlige medlemmer af den romerske adel. Men med tiden fik almindelige frie borgere (plebes) større indflydelse. Republikken blev i år 31 før Kristi erstattet af et monarki, da Augustus tog magten efter en borgerkrig og grundlagde det tidlige romerske kejserdømme,

Fredag 25. januar kl. 14.30 er der igen kirkens dagligstue i Mariehuset, og her vil sognepræst Peter Jessen fortælle om Rom kultur, historie og betydning. Og supplere med fotos fra sine rejser dertil.

For et år siden fortalte han også om Rom, men blev slet ikke færdig. Så nu får publikum resten. Alle er

velkommen, og man kan fint være med, selv om man ikke har hørt første del af fortællingen om Rom - den evige stad.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...