Vi er blevet en del af en historisk periode. Verden står over for en af de største helbreds kriser nogensinde!

Derfor har vi brug for din indsats til at dokumentere Frederikshavns lokalhistorie igennem den svære tid. Det kunne være billeder af lystbådehavnene i Skagen og Sæby i påsken uden de mange gæster eller de tomme gågader med lukkede cafeer og andre velkendte og ikoniske steder i kommunen, som er helt forandret. Vi har kort sagt brug for din hjælp til at dokumentere for eftertiden, hvad der skete i 2020.

Det var historisk, at vi oplevede at dronningen talte til os direkte. Det var kun tredje gang i 75 år, at en regent talte til folket direkte, hvor det ikke var en nytårstale. Sidst var det dronningens farfar Christian 10., der kunne berette, at Danmark var blevet befriet fra den tyske besættelsesmagt. Sammenligningen viser, at vi lever i en helt ekstraordinær periode, som skal dokumenteres og bevares for eftertiden.

I år markerer vi, at det er 75 år siden vi blev befriet efter Anden Verdenskrig. Fra denne tid har vi masser af materiale, der både beskriver og illustrerer den periode, vi som danskere gik igennem. Det samme vil blive relevant for vores efterkommere om 75 år, når de tænker tilbage på Coronakrisen. For os nu kan dagen i dag være svær at se som historisk. Måske fordi vi bliver nødt til at leve i nuet og tage en dag af gangen. Men hvis vi stopper op og tænker os om, kan vi med tydelighed se at vi går gennem noget historisk sammen. Vi bliver nødt til at dokumentere vores hverdag. Vi skal have nogle erfaringer med på vejen, så vi kan lære både af de gode og dårlige ting. Mange af jer gør det allerede helt ubevidst. I deler jeres hverdagserfaringer på Facebook med både billeder og tekst, hvad enten om det er arbejde, indkøb, frustrationer eller tid sammen med børnene.

Vi er, som Stadsarkiv for Frederikshavn Kommune, interesserede i at få disse historier og billeder indsamlet, så vi kan bevare dem til vores efterkommere på den bedst tænkelige måde. Vi vil gerne understrege, at vi ikke opfordrer til, at I dokumentere jeres hverdag på en måde, der er i modstrid med de retningslinjer som regeringen har lavet. Vi er altså kun interesserede i de billeder og historier, som I enten allerede har på nuværende tidspunkt eller som I tænker kunne være interessante at få bevaret for tid og evighed.

Vi lever nemlig i en tid, hvor det aldrig har været nemmere at tage et billede og sende det videre. Den negative konsekvens af dette er dog, at vi ikke lægger særligt meget værdi i de billeder vi tager, netop fordi det er så nemt. Under Anden Verdenskrig var et billede ikke lige så nemt at tage. Kameraret var markant dyrere og hvert eneste billede var forbundet med en udgift. Derfor blev der lagt tanke og handling i hvert fotografi. Folk var bevidste om, at netop disse billeder skulle bevares for eftertiden. I dag har vi vores hverdagsbilleder på vores facebookprofiler, Instagram eller på vores mobiltelefoner. Begge steder er enormt skrøbelige for forandringer og her kan vi hurtigt komme til at miste de billeder, vi tager. Derfor er vi meget interesserede i at indsamle de billeder som I alligevel går og tager.

Af hensyn til dokumentation så tilføj en tekst - gerne med dato, sted, fotograf og eventuelle personer på billedet. Vi vil også gerne have dine kontaktoplysninger. Så skriver vi til jer og laver en aftale om billedet, når vi er på den anden side.

Vi understreger, at vi ikke vil videregive jeres billeder og at billederne ikke må overskride de gældende retningslinjer, som regeringen har lavet for, hvordan vi skal forholde os under denne svære tid.

Så lad os sammen dokumentere og bevare Frederikshavns lokalhistorie og send jeres billeder og historier til Stadsarkivet.

Vi ser frem til at modtage det hele på mailen:

stadsarkiv@frederikshavn.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...