Østervrå Lokalhistorisk Forening blev næste løbet over ende til et foredrag om de berygtede Allerupdrenge. Det talstærke publikum lyttede koncentreret til dagens gæst, Kirsten Nielsens beretning.

Arrangørerne troede, lidt optimistisk, at en opdækning til 48 i Østervrå Kulturhus mødelokaler var til den gode side, men de skulle snart blive klogere. Allerede tre kvarter før tid ankom de første tilhørere, og så blev de ellers ved med at komme. Handling måtte der til! Heldigvis var der plads i husets store sal, og med god hjælp fra hallens personale blev der, med kun ti minutters forsinkelse, lavet et hurtigt sceneskift, så de mere end 80 gæster kunne få en plads. Kaffemaskinen kom på overarbejde, og der gik bud til bageren efter mere brød.

Hårdkogte brødre

I den store sal blev den drabelige historie om de fire hårdkogte brødre fra Allerup Østergaard i Allerup Bakker rullet op. Kirsten Nielsen er en erfaren slægts- og lokalhistoriker, og har desuden et kendskab til brødrene via sin egen familie, idet de fire bandemedlemmer var hendes farfars fætre.

Kirsten Nielsen har med stor grundighed gennempløjet de mange retsakter om Allerupdrengenes lovovertrædelser; ikke alle sigtelser mod dem førte til domfældelse, idet der ikke kunne føres bevis – det gjaldt bl.a. adskillige tilfælde af krybskytteri.

Den tætpakkede forsamling fik beretninger om brandstiftelse og mange andre lovovertrædelser, der til slut toppes med et regulært rovmord begået af den ældste bror, som endte i Horsens Tugthus.

Brødrenes mange lovovertrædelser fyldte meget i tiden omkring 1910-1920’erne. En eftermiddag i 2020 stjal de igen billedet, men heldigvis på en meget mere fredelig måde.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...