SÆBY: I USA kaldes dagen Allehelgensdag All-Saints eller All-Hallows Day (Eve), og den folkelige betegnelse "Halloween" er en sammentrækning af All-Hallows-Eve

Både All Souls og Saints Day er afskaffet af den anglikanske kirke, men spiller alligevel en rolle som uformel helligdag - også blandt protestanter.

I katolske områder har kirken spillet en rolle i festlighederne. I Spanske menigheder i New Mexico omkring år 1900 plejede folk at tage madvarer med i kirken og lægge dem på alteret.

I det fransk-prægede New Orleans blev gravene pyntet med Chrysantemum, mens gadesælgerne solgte skeletter, små kister i form af slik eller legetøj.

I nutidens USA er de to dage blevet en slags karneval - med okkulte og gyseragtige undertoner, hvor både børn og voksne klæder sig ud i uhyggelige kostumer. Her optræder spøgelser, monstre, vampyrer, hekse og banditter.

Uden for husene sætter folk uhyggelige dørdekorationer op - eller grinende græskarhoveder med indvendigt stearinlys. Denne skik er også slået an i de senere år i Danmark.

Trick-or-treating er en amerikansk skik, der er blevet udbredt siden 1950´erne. Her går udklædte børn rundt i nabolaget og ringer på dørene. Når naboerne lukker op, råber de "trick-or-treat". Ofte har husets beboere særlige slikposer klar, og måske er de selv klædt ud.

I 1970´erne handlede en populær vandrehistorie om, hvordan den normalt harmløse Halloween-skræk blev virkelighed. Man fortalte om onde og udspekulerede mennesker, der havde lagt barberblade ind i Halloween-slikket til børnene.

Vandrehistorien havde intet på sig, men historien er beslægtet med andre lignende fortællinger, der handler om mad eller slik, der forurenes på én eller anden måde.

En lignende fortælling handlede om bestemte klistermærker, der var forsynede med kokain eller andre stoffer - alt sammen taget lige ud af fantasiens verden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...