Galeasen Jens Krogh, der blev født i Frederikshavn og fiskede fra Sæby genser fødebyen på lørdag

FREDERIKSHAVN: Det er vel de færreste forundt at fylde 120 år i sit livs form.Heller ikke alle har kræfter til at forlyste søfolk fra nær og fjern i dén alder. Men begge dele kan og gør galeasen Jens Krogh.

Skibet kom til verden som en snurrevodskutter i Frederikshavn i 1899 - og i anledning af sin 120 års fødselsdag genser den gamle velfungerende galease igen sin fødeby - Frederikshavn.

Det sker på lørdag, hvor hun ligger til kaj i Fiskerihavnen hele formiddagen.

Og der er kaffe på kanden skulle vi hilse at sige.

Siden fødslen i 1899 fiskede kutteren fra mange forskellige havne - blandt andet Sæby, før den i 1973 blev købt af FDF Aalborg Søkreds og bygget om til et aktivt otium til glæde for hundredevis af store og små med forkærlighed for træskibe, tjære, saltvand og fjerne horisonter.

Hvert år - fra maj til oktober - er Jens Krogh et kendt syn på bølgen blå. Ikke mindst i de danske farvande.

Men også endnu længere væk.

USA, Japan, Fair Isle, Finland - og Shetlandsøerne. Eller Løgstør, Læsø, Hals og Hou.

Med alle sejl sat tager det gamle træskib som en anden bedstemor sine gaster på knæet og holder liv i fortællingen om den fantastiske danske sejltradition.

I dag er hjemhavnen Skudehavnen i Aalborg.

Lagt til kaj helt oppe i hjørnet tættest på FDF Aalborg Søkreds’ klubhus, hvor det gamle vagttårn fra Limfjordsbroen som en årvågen bolværksmatros skuer ud over velkendte vande.

Herfra har Jens Krogh udklækket nye generationer af sejlglade træskibsentusiaster, som i sæsonen ledsager den gamle dame på alt fra små, korte aftensejladser til ugelange togter som fast deltager i store kapsejladser som Tall Ships Races.

Så meget aktivitet slider.

Men når hver sejlsæson er slut, kommer den gamle dame på den form for skønhedsklinik, der passer allerbedst til hende.

En tur på værft i vintermånederne sørger for, at Jens Krogh hvert år stævner ud fra havnen skøn at skue.

Hvad enten det blot er på en smuttur under begge broer og hen foran sit foretrukne spejl - den store vinduesfront på Utzon-centret i Aalborg Havn. Eller endnu længere væk.

Uanset - altid med dækket fyldt af forventningsfulde folk.

Hvad enten det er vennerne fra støtteforeningen, der får en aftentur som kvittering for hjælpen med at holde liv i et af de bedst bevarede danske træskibe.

Eller det er en besætning, der sætter sejlene så skarpt, at den gamle dame på 120 stadig får søfolk til at hvine af fryd.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...