Og 100 små plastikænder vil blive søsat

SÆBY: Det kommer ikke til at gå stille af, når fire klasser fra Sæbygårdskolen indvier det nye 525 meter lange vandløb ved det tidligere Sæbygård Dambrug med anderæs.

Men også 100 små plastikænder kommer med til at sætte deres præg på arrangementet ved det nye vandløb.

Det er kulminationen på det største vandløbsprojekt af sin art i Frederikshavn Kommunes historie. En opstemning ved dambruget er fjernet, og der er bygget en faunapassage, der skal skabe bedre passagemuligheder for fisk og planter.

Det tidligere forløb bliver lukket og den nuværende fisketrappe sløjfet.

- Det bliver en festdag, hvor vi markerer afslutningen på et stort projekt og begyndelsen på et nyt eventyr i det naturskønne område, hvor både Sæbys beboere og turisterne kan lide at besøge. Med genslyngningen af vandløbet har området fået tilført større værdi. Et projekt af dén størrelse til en samlet pris på 3,5 millioner kr. kan lade sig gøre, fordi det ikke koster kommunen penge. Det er gennemført med tilskud fra EU og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond", fortæller Karsten Thomsen, som er formand for Teknisk Udvalg i kommunen.

Når han har sat vandløbet i bevægelse, står elever fra Sæbygårdskolen klar til at skubbe hver sin lille plastikand frem i feltet i et anderæs, mange kender fra sankthans på stranden ved Sæby Å.

Folk fra Sæby Sportsfisker Klub står klar til at fiske ænderne op af vandet, når de passerer målstregen, og vinderne af anderæset kan kåres.

JC Fisk i Sæby har sponsoreret præmierer til de tre første ænder, og eleverne får deres helt egen and med hjem.

Sæby Sportsfisker Klub har været sparringspartner i processen - og glæder sig over den ny faunapassage og forbedrede muligheder for lystfiskeri i det nye vandløb.

- Det er et unikt projekt, hvor naturen bliver sluppet fri. Det giver både lokale og turister mulighed for at opleve en fauna i fuldt flor og et fantastisk fiskeri. Skoleklasser kan studere faunaen på helt tæt hold. Og om efteråret kan de se store, gydende havørreder på de anlagte gydebanker. Regeringen har lige offentliggjort en strategiplan for at fremme lystfiskeri. Med dette projekt og det kommende projekt ved vandmøllen, er Frederikshavn Kommune med helt fremme - og har forstået vigtigheden og værdien af lystfiskeri og lystfisker-turisme. Sæby Å har potentialet til at blive én af de kendte havørred-åer i Danmark, der vil tiltrække folk fra nær og fjern. Sæby Å bliver et kæmpe aktiv for byen, siger Jesper Christensen - formand for Sæby Sportsfisker Klub.

At Sæby Å er i gang med at blive sluppet fri har allerede opnået international bevågenhed. Det hollandske fiskemagasin, "Total Fishing", har givet tilsagn om, at de kommer og filmer indvielsen af det nye vandløb.

Indvielsen sker torsdag 1. november kl. 11 og alle interesserede er velkommen til at overvære indvielsen på adressen Sæbygårdvej 60 - Sæby.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...